Big Thanks follow mummy

Sunday, 12 April 2015

VIETNAM D4. 7APRIL 15 COME AGAIN

Chu Chi tunnel ..... day 4
Diatas tu bom peninggalan perang dulu
3tahun dulu bom ni di letak di dalam pondok.
di bahagian dalam... 
kini sudah didirikan dewan banyak juga 
perubahan nya....
Berbagai jenis machine gun... Ini I like.. Hehehe
Terowong menuju ChuChi Tunnel
Kini dewan taklimatnya berada underground
3tahun dahulu Dewan taklimatnya
diatas tanah... ni kali kita turun bawah tanah...
alhamdulillah nasib baik masih boleh
turun naik tangga....
Ni lah lubang yg di buat oleh
Pejuang dahulu.. cukup kecil
yang comel aja boleh masuk ke dalam
Ni pula Perangkap yang di buat..
sungguh bijak orang vietnam ni
lihat tanpa peralatan yg cangeh....
Ini kereta kebal peningalan askar amerika
masih terletak di tempat asal...
apa lagi ku panjat lagi... tepi saja...
suka mummy climbing /panjat panjat... hehehe
Ambil kesempatan ambil gambar bersama 
askar vietcom... hehehe
Ooi missy sempat panjat on top...hehehe
sempat paspispus lagi tu....

Sempat dia menengek on top of kreta tank tu...
Lihat bagaimana bijak nya tentera vietcom
buat senjata
We both corner here
Ada shooting range... ape lagi
mummy n daddy lopaskan geram
book 10 bullet only
daddy use 5 bullet
sound nya the best... hehehe
Mummy also want... hehehe
best ever use real bullet
machine gun .... 
ni buat terkonang semasa training dolu...:)
Missy tak Ikot mummy n daddy gi range
she relax one corner... hehehe
mummy n daddy dolu kan
owang home team...hehehe
Then corner here
see how easy to make kulit popia
Missy try to kisar the rice
ooi berat juga tu.....
Daddy dia pula cuba... hehehe
this the hole that they dig
Do you all know how they dig the hole
info yg mummy dapat dari my guide
lubang ni di gali mengunakan alat yg mudah aja
3 orang semuanya.. satu di bawah mengali
lagi satu angkut tanah bawa ke atas
yang diatas akan bawa tanah tu di buang
kedalam sungai atau ke dalam Kawah bom creater
jadi pihak musuh taakan tahu....
bijak kan tentera vietnam dolu....
Baju tentera sama saperti pakaian petani
sooo musuh takan kenal mereka...
di bawah tu selipar dari tayar ....
dolu mummy ada beli juga....
but tak pernah pakai ... hehehe
this time tangkap gambau aja lah.....
Dah penat merayap kita cuci tangan yuk
air keluar dari buluh tau
sooo sejuk sekali air nya....
Kita di jamu dengan hidangan
ubi rebus panas panas
yum yum...
ni lah hidangan mereka ketika perang dulu
Yuk masuk tunnel
missy mummy n daddy masuk tunnel
mummy n daddy ni kali ke 2 kita masuk
3 year ago this tunnel no light
but now they add light inside the tunnel
not soo bright but can see inside the tunnel
how it look like
last time mummy enter no light
very dark.. can hear the instruction 
from the guide Infront.. he say turn left
we all turn left... if say turn right right lah
if he say go straight.. we go straight 
mesti membongkok berjalan didalam tunnel ni
but sungguh puas hati lah....
pengalaman yg the best....
End of the tunnel look it bright a bit kan
mummy rasa tunnel ni kali tangga nya a bit small
yg dulu tu besar sikit... ke mummy yg mok 
hehehe... mok mok pon mummy dah 2 kali
masuk tunnel tau... hehehe 
soo happy....
Sempat bergambau lagi with
the army... banyak sangat gambau
so tongang tebalik jadi gambau mummy
tepek asal boleh je... hehehe
Sabelom keluar sempat missy n daddy 
bet posing... mummy camera makcik Nya tau
Ada oleh oleh shop jom...
ke Chu chi tunnel
kalau sampai sini
it a must ... enter the tunnel
ok....

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget