Big Thanks follow mummy

Friday, 27 September 2013

PINEAPPLE TARD. HEALTHY VERSION!_! HEHEHE

This year my little girl make all the cookies for raya 2013
Ingredient also she the ones choose
but this one done by me:
Come let see the ingredient:
250gm unsalted margarine
450gm flour
1 egg
2tbs condense milk
1/2  tsp vanila powder

Pineapple tard filling:
buy instant pineapple filling
just modified abit
add 1 cup of hot water stir @ low heat
 add 1 pc cinnamon stick
Keep stir until it tick
add 2 tbs honey & 2tbs butter  


How to make the dough:
Flour. Vanila powder sift together
Butter & milk beat until fluffy
Add egg  mixed well
Add in the flour mixed well
Then roll the dough use tard cutter  then add the filling
Bake at 160 deg for 20 mins

Wallah healthy version tard that less fat & no salt.... hehehe
if still want the normal version that sooo yummy
just change the margarine to butter that have salt... ok my dear :)D

****************************
VERSI BAHASA MELAYU
 Raya tahun ini kebanyakan cookies di buat oleh anak dara ku...
 sahingga bahan pon dia yang pileh:
ini mummy buat semasa Hari Raya baru baru ni
meh lihat bahan bahan nye:
250gm margarine tanpa garam
2tbs susu pekat
1 biji telor

Bahan bahan kering di satukan:
450gm plain flour
1 tps vanilla powder
Cara membuatnya, sungguh mudah
Butter putar hingga kembang
campor bahan kering sedikit sedikit, uli hingga jadi doh
kemudian canai adonan dan terap gunakan terap tard
Untok jem nanas
mummy beli 1 packet nanas instant.... 
ade di jual di pasaraya.....hehehe
mummy ubah suai sedikit:
1 packet jem nanas segera & 1 cup air panas kacau diatas api yang kecil
kemudian tambah 1 tbs butter & 2tbs madu

ambil secubit jem bulat bulat kan letak di atas doh yang telah dicanai dan terap tadi
lihat gambar di atas bagai mana cara membuat nye
Bakar selama 20 mins di kepanasan  oven 160 deg
Wallah dah siap tart yang tidak mengancam kesihatan
tak bergaram n kurang lomak.... hehehe
 slamat mencuba :-)D
(jika mau yang berlemak & rasa ngetop ubah lah gunakan butter yang bergaram ... ok)

Thursday, 26 September 2013

CRABBY SAMBAL BERLEMON.... HEHEHE

Ritu mummy terpandang at my cuzen FB dia masak ni.... so mummy cuba.... ta sanka anak anak suka... ni masak lagi.... but mummy change dari gunakan air asam pada lemon.... tu pon bila nak ankat baru perah lemon sooo the vitamin nya tak hilang ok
Yuk cuci mato dengan hidangan crabby mummy hehehe


Wednesday, 25 September 2013

SOTONG CURRY BERLEMON... HEHEHE

This.morning I cook . Let see the picture ......
Later I update the recipe ok my dear friends

REDANG ISLAND DAY II

Day 2 snokelling again
Yuk see some photo shoot

 
 this our ketua.... hehehe dear couple same school with us... soo sweet
my Aida takot naik speed boat, zali naik kena gari.... hehehe 
tak leh gerak... ni dia sakat Aida dia pon nak snokelling.... hehehe
sooo cute....

our boat so meriah with Aida sound system n tukang sakat ramai.......
 ^_^
Aida jangan serik bawa kita ye..... hehehe
 mummy peace always .... hehehe
 this adik with Abi dia snokelling..... Umi lupa bawa baju mandi kot....hehehe. 
 next time kita terjun ramai ramai ye Umi..... hehehe
 boat sebelah so aman.... buat our boat the most happening..... hehehe
sampai pemandu boat sebelah pon nak tumpang sekaki.... hehehe


 lihat budak budak ni gegah boat kita..... goyang bukan main.... hehehe






dari duduk in the middle our cip duduk at the back near pemandu.....
habis lah budak boat pon kene dengan Aida.... hehehe
nakal juga pemandu kita ni ... mangkin Aida jerit... 
mangkin laju n corner baring dia bawa tu boat
melambung lambung kita... di buat nya......
mummy selawat je la ..... :)D


 boat sebelah ada cusion tau....
 boat kita ta ada cusion laju semacam.... 
sakit butt... terlambung lambung dalam boat......
 kita berhenti di sini.... boat turun kan kita disini.... kita pon turun lah.... member dah masuk restauran dah tanya the waiter..... kita nak beli minuman.... but he say untuk tamu percuma
apa lagi all makan lah ada sandwitch n minum.... bukan main lagi.....
buat dah dalam 20 minit gitu baru manager nya terperasan that we all from other island
!@#$$%.... is is is dapat minum n makan per lah ni

sempat kita all bershopping @ this island 
but mahal @here... @ our island lagi murah seh......
 alhamdulilah dapat shoot boat polis malaysia.... the best.....


here also fine fine fine...... hehehe cam @ SG lak fine always ^_^
 yuk see pemandangan pulau..... yuk kita round








 


 our lunch with tom yum soup

 ooi geram nya ada jambu bol... minta izin ..... di izinkan.... 
apa lagi kita serang pokok jambu
 lihat dalam pagar ... luar pagar pon dapat jambu..... hehehe
 bergambar bersama wartawan TV 3
 kita ni 5 sekawan always bersama.... hehehe
hanya kita berlima tak bawa pasangan.... so single  sakejap lah gitu.... hehehe
 bergambar bersama staff dan boss De Rimba Chalet
 ooi sempat dia bonceng motor
ooi naik basikat lak
  petang ni kita dia bawa bersiar siar ke Teluk Dalam Besar Beach 



 lihat air nya sooo jerneh.... clear habis
 berposing beramai ramai di atas batu.......















ni nak turun ..... bismilah.... makan time turun..... habis makan daki tangga.... lapar balik... hehehe
eh.... banyaknya bendera at my chalet... sompat lak pass piss puss .....
This 4 mak Dara di atas tangga..... With our keluar darjah..... Hehehe
bergambau beramai ramai @ Teluk Dalam Beach....
makan non stop.... hehehe



no transport we all jalan kaki lah.... hehehe 
 hehehe takdo kojo shoot diri sendiri.....

 malam akhir ada BBQ.......


malam akhir surprise celebration both bday boy.... hehehe
Selamat hari lahir, mummy doakan dimurah kan rejeki, sehat selalu dan bahagia always di samping family tersayang.... amin
banyak betoi gambau.... hehehe
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget