Big Thanks follow mummy

Monday, 25 February 2013

KRENGSENGAN AGAI

This the most easy to prepared my grandma recipe. .  .
let's look at the ingredient will be used:
live shrimp peeled skin
1 piece tauhu  cut @ fried crisp
3 peeled potato skin
cut into wedges, fried padded lift
large onions sliced
2 red chillies chopped
2 green chillies chopped
minced garlic
dried pepper 10 sticks
1cm dried shrimp (chopped chilli and dried shrimp)
  1 stalk lemon grass  on tap
oil to saute
salt and sugar to taste
calamansi juice 2 cloves

how to make:
Heat the oil. Saute garlic
add chilli paste and dried shrimp, fragrant
  add the sliced ​​onions and chili stir
Add shrimp stir
add the potatoes and mix well know
if love can dip plus long beans or cabbage
add sugar and salt to taste
lastly stir squeeze calamansi

Wallah Karengsengan mumsie
so easy try ok
******************************
VERSI BAHASA MELAYU
lauk ini, mummy belajar dari my granny Nek Timah,
dia banyak mengajar mummy buat kerja di dapor
jika mummy bermalam di rumah my bibik dekat Lorong Renjong
ini juga lah yang akan di hidangkan..... 
sungguh cepat dan sedap di hidangkan bersama nasi panas
banyak hidangan Bibik ku yang sangat ku gemar 
ini lah antara nya.......
mari lihat bahan yang akan di gunakan:
udang hidup kupas kulit
1 keping tauhu potong persegi @ goreng jangan garing
3 biji kentang kupas kulit
potong wedges, goreng empuk angkat
bawang besar di hiris 
2 cili merah hiris
2 cili hijau hiris
bawang putih di cincang
lada kering 10 batang
1sm udang kering (kisar cili kering dan udang kering
 1 batang serai di ketuk
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
jus limau kasturi 2 biji
cara membuat :
panaskan minyak. tumis bawang putih
campukan cili kisar dan udang kering, wangi
 campurkan bawang hiris dan cili hiris kacau rata
campur udang hidup gaul rata
campurkan tahu dan kentang gaul rata
jika suka bolih campur kacang panjang atau kobis
tambah gula dan garam secukup rasa
akhir sekali perah limau kasturi kacau rata

wallah Krengsengan mumsie
sungguh mudah cuba  ok

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget