Big Thanks follow mummy

Saturday, 5 January 2013

SURABAYA DAY II MOUNT BROMO

luv so much with the horse so mummy upload this and put  as a header
***************
VERSI BAHASA MELAYU
Saja suka nah dengan cik kuda ni so lotak dia sebagai kepala citer ini kali  ..... hehehe
Day 2, must wake up early at 2am, want to see sunrise at mount Bromo, we reach  Suboh time so my tour guide ask us to take wuduk........ they stop the jeep very far , we must walk to the place sooo cold, lucky i still can walk but abit slow, reach the top suboh time so we all go to musallah that are to small 2x my store room at home, but alhamdulilah me can perform our prayer.... but the floor so cold like on ice 
*************************************
hari ke2 kita mesti bangun seawal 2pagi, untuk melihat matahari terbit, ambil wuduk di hotel
hai cam mana lah, boleh ka tahan air wuduk ni....... sampai ke kaki gunung Bromo dah subuh
kene turun jeep & jalan kaki lagi mak datok nasib baik kaki ku ok..... dalam suhu yang sejok tak leh cakap, sampai terus ke surau/ musalah campor lelaki wanita ta ade hadang kerna sebesar 2x bilik stor kat rumah, alas pasmina yang kubawa terus pakai stokin shalat subuh, sejuk lantai nya cam diatas ice....
mak ooi cam kene demam kura...... soooo sejuk tak leh cakap......
cantikan ni pemandangan di waktu subuh.....ramai orang, dari Jepan, omputeh jangan cakap, china pon ade.... orang dalam negeri pon ramai
sebab musim cuti sekolah.....
 ada jualan buah buahan dan tu yang merah tu cili tau ..... so unik
 ada souvenior shop but tak banyak......
 lihat sooo early maseh ramai yang mau naik lihat matahari terbit.....
 ni they call bajai...... hehehe they all kejar me nak naik tak.... jauh ni nak sampai atas.... 
takot lah they all pandu laju naik bukit lagi.... nak turun lagi takot curam tau
baik lah jalan pelan pelan sampai juga...... :-)D
 see so big the sign board ...... hehehe


tshirt Bromo, mummy tak beli pon..... my kids ta mau pakai.... so cuci mato je lah ^-^

 ni di kawasan kaki bromo je.... ujung ujung gitu but very sejok juga




 sooooo nice

 ni lah dia pacuan 4 roda. tinggi tau cam truck tentera.... hehehe, untok kita yang dah senior ni
mau naik ade payah cikit..... mummy naik my dear daddy kene tolak baru dapat naik.... hehehe
nanti mummy puasa ye dear so u, tak payah tolak me..... hehehe
sejok tau berlapis lapis baju me pakai, sampai pelok my bag..... sempat peace lagi ^-^ hehehe
blog mummy lah katakan so muka mummy lagi hehehe

sis & brother in law soo strong..... hehehe tahan sejuk seh!!!!!!
see my bro use glove je tu pon kita paksa n me give my pasmina to cover his neck, hehehe
me & sis ..... sis tahan sejuk seh..... me ok baju dah berlapis lapis tau.... hehehe
see daddy pon pakai glove macam MJ, hehehe...... sooo sejuk
see very nice...... aman gitu ^-^
untuk sampai kesini kita mesti naik pacuan 4 roda yaitu jeep..... then dia lepaskan kita di tepi kawasan gunung then kita sambung naik kuda, siapa yang takot naik kuda boleh jalan kaki, but so jauh
untuk yang kuat kaki saja boleh jalan kerna salepas tu kena daki 200 lebeh anak tangga untuk sampai ke puncak Gunung Bromo........
me with my white horse...... luv it.....
daddy with his horse & pemandu nya.... wak pakai kain pelikat je seh....


untuk sampai ke puncak kita mengunakan tangga satu hala naik ke atas
 dan sabelah nya turun ke bawah, tu tangga nya so comel saja...... 
lebeh dari berpuloh kali mummy berhenti..... tarek nafas.....
lihat cam mudah je.... but cuba lah....
ini lah cara mummy daki tangga, ku paut pemegang di tepi tu, naik satu tangga paut, tangan tak lepas
takot.... hehehe dah senior kan hehehe but semangat kuat nak naik sampai puncak :)

 bismilah mudah mudahan dapat lah sampai ke puncak.......
alhamdulilah dapat juga mummy daki hingga ke puncak gunung Bromo,
Daddy ingat mummy tak leh sampai hingga ke puncak......
hahaha mummy yang gedek ni pon walau berhenti berpuloh kali
tercungap cungap berasap nafas dari hidung dari mulut..... hehehe
alhamdulilah dapat tawan gunung Bromo
 walau pon hanya baby gunung tetap gunung juga deh.... hehehe
lihat maseh active lagi tau ni gunung berapi.... bau sulfer dia sooo kuat tau....

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget