Big Thanks follow mummy

Saturday, 8 December 2012

OREO BERRY CHEESE CAKE :-)D

this cake mummy made for my godson engagement yesturday ...... hope he luv it
original recipe from my Staff Nurse Goh PL, i modified a bit
come let see the ingredient:
for the base:
2 tube of oreo cookies only the cookies 
crust it & add 150gm butter mixed well 
tray cover the base with aluminium foil use ring tray
pour the cookies inside and press it let it cool in the frezeer
cheese filling:
500 gm cream cheese phildephea or any brand cream cheese
20gm butter & 20gm sugar mixed until fluffy
then add in 450gm yoghurt Rasbery or any flavour you all like 
mixed well
for stabilise the cake mummy add
4tbs gelatine & 1 lemon take the juice only add 1/4 cup of water stir
then microwave it to 1 or 2 mins stir
Pour in the filling ingredient quick stir mixed well
then add in the tray and decorate with oreo cookies on top
keep in the frezeer for 8 hour
wallah Oreo cheese cake ready..... :-)D
it so simple and easy to prepare.....
******************
VERSI BAHASA MELAYU
ini cake mummy buat semalam teman baik Az bertunang
  Wan Nama Nya
 dia membesar di depan mata...
 so dah macam anak mummy juga lah
harap dia suka.......
recipe original dari Staff Nurse Goh PL, mummy modified sikit..... hehehe
mari lihat bahan bahan nya
bahan lapisan cookies:
2 tube oreo cookies di hancurkan bersama 150 gm butter gaul rata
gunakan loyang gelang, base nya di balut almunium foil
tuang bahan cookies tadi ratakan dan tekan supaya ia mampat 
simpan di dalam frezeer

bahan cream cheese:
500gm chream cheese phildephea atau apa apa brand pon boleh
20gm gula dan 20 gm butter
di kacau hingga gebu
450gm yoghurt, mummy gunakan berry contoh tu dia Meiji yoghurt
apa apa brand pon boleh janji ia yoghurt yang pekat
di kacau hingga gebu 
bahan untuk stabilkan kek
4tbs gelatine & 1 biji lemon ambil juice nya saja 1/4 cup air hangat
kacau rata microwavekan seminit dua kacau rata
tuang di dalam adonan cheese kacau dengan segera

[jika suka pecah kan cookies oreo dan gaulkan di dalam cheese cream
oleh kerna mummy nak buat hadiah hantaran ku tak letak ]
tuangkan bahan cheese kedalam tray tadi, ratakan dan hias oreo cookies diatas nya
simpan di peti sejuk 8 jam 
Wallah dah siap Oreo Cheese Cake
sungguh mudah cuba lah...... :-)D

2 comments:

  1. Replies
    1. mummy buat untuk majlis pertunangan anak angkat mummy tempoh hari... :)D

      Delete

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget