Big Thanks follow mummy

Saturday, 3 November 2012

SNOWY CHEESE CAKE AKA KEK SALJU KEJU :-)D

mummy like cheese so much.... so i try this recipe . oh my god sooo nice, soft with the cream chesse in the middle and on top..... heavenly soooo yummy.... mummy luv it so much
Thanks Along Roz from homekreation for the recipe......hehehe
let see the ingredient:
for the cake:
100gm flour
60gm cornflour
1tsp baking powder
100gm sugar
6 egg
2tbs overlet
50gm ice water 
place all the above items in the mixing bowl, used high speed until fluffy
then add 75gm melted butter (just fold the butter use spatula)
Pour in greased/ lined baking pan
bake for 30 mins @ 180C
then removed from oven let it sit in the tray for 5 mins
then remove the cake from the tray to the cooling rack
when the cake is cool enough, cut the cake into 2 layer
Topping:
250gm Phildephia cream cheese
1/2 can condense milk
mix this ingredient until fluffy and smooth
Sprinkle:
125 cheddar cheese - Grated
let see how to deco the cake:
Pour the topping on top of one slice  & sprinkle with grated cheese
 cover with the other half
cover the cake with balance topping
sprinkle with the grated cheddar cheese
chill for 2 hour before serving

Wallah Snowey cheese cake ready
soooo soft, cheezy, yummy lah.... hehehe
Thank again Along Roz your recipy sooo yummy :-)D
VERSI BAHASA MELAYU
mummy dapat recipe ini di laman web blog kegemaran mummy .... 
mummy suka sangat dengan keju .... jadi mummy cuba ini. Masaallah sooo sedap, lembut dengan chesse krim di tengah-tengah dan di atas ..... soooo sedap sungguhlah .... mummy suka betul
Terima kasih Along Roz dari homecreation for the recipe.
mari lihat bahan:
untuk kek:
100gm tepung 
60gm tepung jagung
1 sudu teh baking powder
 100gm gula
6 telur
2tbs overlet 
50gm Air sejuk
campurkan ke semua bahan di atas dalam mangkuk adunan,
pukol menggunakan kelajuan tinggi sehingga kembang
kemudian campur mentega cair 75gm 
(hanya balik balikan mentega menggunakan spatula atau sudu kayu)
Tuangkan dalam loyang pembakar yang beralas kertas yang bersapu butter keliling loyang
bakar selama 30 minit @ 180C
kemudian dikeluarkan dari ketuhar biarkan ia duduk dalam dulang selama 5 minit
kemudian keluarkan kek dari loyang ke rak penyejukan
apabila kek sudah cukup sejuk, potong kek kepada 2 lapisan
topping:
250gm keju krim Phildephia
1/2 tin susu pekat manis
campukan bahan ini sehingga gebu dan licin
taburan:
125 keju cheddar - parut
mari lihat bagaimana cara untuk hias kek:
Tuangkan topping di atas satu keping kek tadi , ratakan
 tabur sedikit cheese parut  dan tutup dengan kek yang 1/2 tadi
tutup kek dengan baki topping
taburkan dengan keju cheddar parut
simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dihidang

Wallah Snowey keju kek dah siap
sunguh lembut, sunguh berkeju , sedap lah .... hehehe
Terima kaseh sekali lagi Along Roz recepi anda sooo sedap :-) D
yang ke2x mummy buat untuk jamuan kawan mummy @ Down Town East
They all luv it..... hehehe:-)D

5 comments:

  1. salam...
    ooohh ...bestnyaa..keju juga my fav..kalau bab keju2 ni terus terliur..^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Saly,
      trima kaseh kerna sudi mampir ke sini.... ni pon dah jadi my favourite juga.... hehehe :-)D

      Delete
  2. salam mummy ayda... sy mariam, sy dah bt kek keju ni, tp xmnjadi la... sy rase sukatannye kot... 100g tepung 2 nk anggar kn mcm mne ye?

    ReplyDelete
  3. Salam Mariam,
    mummy nak agak tak tau but if u ada weight scale.... u boleh sukat mengunakan nya
    sungguh mudah jika, u sukat mengunakan weight scale ni....u cuba lah, tak mahal alat ini dan mudah di dapati... dah banyak kali mummy cuba recipe ini... ta ada masaalah....
    tetapi u mesti pukul hingga betoi betoi kembang.... baru add in butter cair kkkk
    selamat mencuba... anything just tag mummy ok :)D

    ReplyDelete
  4. Kak yg tpung tu tpung apa?? Tpung gandum ke....ataup tepung kek

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget