Big Thanks follow mummy

Friday, 23 November 2012

PENYENGAT ISLAND....BACK TO ORIGIN ^-^

this picture taken @ Penyengat Island, see that signage at the back.....
sorry anty, on top of your head got antena..... hehehe :-)D
************
VERSI BAHASA MELAYU
Gambar ini di shot @ Penyengat Island, lihat papan tanda di belakang kita tu
ni lah makan Raja Ali Haji...... 
minta ampon mak cik, diatas kepala ada antena...... hehehe :-)D
this the transport so crampy....... hehehe
**********
dalam kenderaan sungguh sempit..... hehehe

on the way to jetty
********
menuju ke jetty nak naik boat ke penyegat island
this a small boat that bring us to Penyengat Island......
***********
inilah boat yang akan bawa kita ke Pulau Penyengat 
mummy sempat ask mama Sal berphoto dengan ku..... hehehe
nasib baik makcik satu kepala dengan mummy....... hehehe
kaki posing ........^-^
sungguh nyaman.... kalau dapat tinggal kat sini..... :)

in the boat to penyengat Island with all the grandma..... hehehe
but we both lom jadi grandma lagi ye ...... hehehe
can see the mosque that made from yellow egg
************
lihat tu dah nampak masjid yang di dirikan mengunakan kuning telor saja.....
this like guard room lah so nice

ni lah dia masjid yang di perbuat dari kuning telor.....


ada pondok so nice
this cucu ustazah si kecil tu twin..... so sweet little girls
see ada ikan bakar ...... yum yum
come let see the history ........ ^-^
baca aje lah tapayah mummy story telling ...... hehehe
nanti mummy sambong lagi ye nak kena korek my FB ni hehehe:)D

 Ziarah makam di raja Riau...
alhamdulillah dapat ziarah istana di Raja..... King Palace
let  see the palace
this infront the palace......
BFF n me at pelamin Bedar for Raja Raja 
Sal & her mum 
mummy with Sal Mom at pelamin kecil untuk dayang & inang di raja..... hehehe
yang sabenar nya di waktu kita sampai waktu lawatan ke istana dah di tutop
so our tour guide bring us to ... like a parliment house gitu lah if at SG
tempat Raja & para pegawai nye berbincang gitu lah.....
End of the lawatan .... under the istana adat ni ada telaga..... air nya so fresh gitu
kata air penawar..... ade pengawal jaga nak bawa pulang ada siap botol di jual 
 this a trishaw... saperti beca bermotor gitu
but bebudak ni pandu saperti FI dah lah jalan sempit ngeri di buat nya
but fun...... hehehe 

kebanyakan pendudoknye asal orang malaysia n segelintir je org singapura... tu sbb rumah rumah mereka kelihatan moden sikit walau pon terletak nun jauh di pulau
i like this so tenang.......
so nice
dari terang hingga gelap ni pemandangan dari dalam boat balik ke TP
OTW home kita mampir kesini.... makan time .... hehehe
waiting for our food come let see hidangan Melayu asli .... tau.... hehehe
dah selesai lah lawatan kita....
di luar rumah makan minang.....
Bila lah nak dapat tinggal rumah berhalaman gini..... hehehe
@ SG only in my dream je lah nak tinggal di landed house gini..... :-)D
but i have a big secret.... rahsia yang hanya di hari terakhir kita berdua discover...
rupa nya di sabelah tembok belakang mummy 
ade satu tempat sembahyang datuk... is is is
tu pon kita discover during nak bergambar di belakang tembok.....
nasib baik datok tak kacau kita .......... hehehe
kalau tidak tak tahu nak kata apa!!!!!!!!
maybe kita baca ayat qursi so ter pagar bilik kita...... alhamdulilah allah lindung kita
patut lah we both they all campak nun at the end.... rupa nya ada rahsia!!!!!!!
cian BFF kene angkut banyak seh tak henti henti mummy sal buy thing... nampak buy nampak buy yang terok anak dia ..... mak sipot pon kalah...... minta ampon sis..... hehehe   anak syorga loh pahalanya gedek gedek heheheh
The END

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget