Big Thanks follow mummy

Wednesday, 28 November 2012

BANANA PISTACHIO BROWNIES

This brownies is so simple & moist, mummy like it so much
Thanks to Ady Empire Great Kitchen Recipe
come let see the ingredient:
175gm butter
175gm dark chocolate
double boil until melt and let it cool
2 banana (i used Delmonte banana) mashed with fork
200gm sugar 
3 egg
Dry ingredient:
100gm plain flour
2tbs coco powder
1tsp baking powder
100gm raw pistachio nut
how to do it so easy...... hehehe
Banana + sugar + 3 egg mixed well
then add in chocolate butter  mixed well
add all the dry ingredient mixed well also..... ^-^
baking pan spread with butter then sprinkle with flour
 pour the ingredient then sprinkle pistachio nut on top
bake 180 Degree, 45 mins

Wallah Banana Pistachio brownies ready
so yummy so moist n have banana in it..... ^-^ mummy luv it :-)D
****************
VERSI BAHASA MELAYU
Brownies ini sungguh mudah, sungguh sedap dan sungguh lembut
Trima Kaseh pada Ady Empire Great Kitchen Recipe
mummy letak di blog mummy pula ye Ady.... TQ
mari kita lihat bahan bahan nya:
175gm butter & 175gm Dark Chocolate
Cairkan cara double boil, satelah chocolate & butter cair ketepikan

2 biji pisang [mummy gunakan pisang Delmonte] lecek
camporkan 200gm gula & 3 biji telor kacau rata
bahan kering yang di satukan:
100gm plain flour
2tbs coco serbuk
1tsp baking powder

bahan tabur: 100gm pistachio nut yang mentah
 [ mummy gunakan yang telah di panggang tu sebab warna nya tak cantek.....
 but rasa nya tetap sedap..... hehehe ^-^]
satukan adonan pisang & chocolate butter kacau rata
campurkan bahan kering sedikit sedikit sambil di kacau rata
tray disapu butter & tabur sedikit tepong
tuang adonan & tabur Pistachio nut di atas
Bakar selama 45 min suhu 180 degree.
Wallah dah siap Brownies Pisang Pistachio
sungguh yummy, lembut dan ada pisang ^-^ mummy suka sesangat
cuba lah sungguh mudah :-)D

Sunday, 25 November 2012

ROSTED GINGER CHICKEN AKA AYAM PANGGANG HALIA

This recipe mummy get from our blogger friend 
original from : Chef Hanieliza, then Umi @ home sweet home do it then Wattie
now mummy try it..... it so yummy
come let see the recipe:
1 chicken clean & dry it
ingredient need to blend & marinate the chicken:
4 inch ginger
3 ginger
5 onion
2 tsp black pepper
1 tsp tumeric powder
3 or 4 red chilli

heat a bit oil in a wok then pour the marinate chicken
Saute until the water out
then pour in baking tray
bake under Turbo cycle 240 degree 30 mins
if dont have oven with the turbo cycle
used normal oven also can just use upper & lower heat
bake till cook

Wallah soo yummy this Rosted Ginger Chicken
TQ many many to Chef Hanieliza, Umi & wattie
not only yummy but so easy to do 
TQ Friend
****************
VERSI BAHASA MELAYU
ini recipe mummy dapat dari teman blogger
recipe asal: Chef Hanieliza, kemudian Umi @ homesweethome & Wattie
kini mummy pula cuba didapor mummy..... sooo sedap
mari lihat bahan bahan nye:
1 ekor ayam potong ikot suka
cuci tos
bahan yang di kisar dan di perap pada ayam:
4inci halia
3 bawang puteh
5 bawang merah
2 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil kunyit serbok
3 tangkai cili merah
panaskan sedikit minyak tumis ayam tadi tambah sikit 1tbs gula
garam secukop rasa
dah keluar air sikit angkat letak di loyang bakar di oven 240 Turbo cycle selama 30 min
jika ta ada oven yang ada Turbo cycle gunakan api atas bawah pon boleh

wallah dah siap Ayam panggang Halia
TQ many many Chef Hanielisa, Umi & Wattie 
bukan saja sedap tapi sungguh mudah membuat nya.......
Trima kaseh teman teman

Friday, 23 November 2012

PENYENGAT ISLAND....BACK TO ORIGIN ^-^

this picture taken @ Penyengat Island, see that signage at the back.....
sorry anty, on top of your head got antena..... hehehe :-)D
************
VERSI BAHASA MELAYU
Gambar ini di shot @ Penyengat Island, lihat papan tanda di belakang kita tu
ni lah makan Raja Ali Haji...... 
minta ampon mak cik, diatas kepala ada antena...... hehehe :-)D
this the transport so crampy....... hehehe
**********
dalam kenderaan sungguh sempit..... hehehe

on the way to jetty
********
menuju ke jetty nak naik boat ke penyegat island
this a small boat that bring us to Penyengat Island......
***********
inilah boat yang akan bawa kita ke Pulau Penyengat 
mummy sempat ask mama Sal berphoto dengan ku..... hehehe
nasib baik makcik satu kepala dengan mummy....... hehehe
kaki posing ........^-^
sungguh nyaman.... kalau dapat tinggal kat sini..... :)

in the boat to penyengat Island with all the grandma..... hehehe
but we both lom jadi grandma lagi ye ...... hehehe
can see the mosque that made from yellow egg
************
lihat tu dah nampak masjid yang di dirikan mengunakan kuning telor saja.....
this like guard room lah so nice

ni lah dia masjid yang di perbuat dari kuning telor.....


ada pondok so nice
this cucu ustazah si kecil tu twin..... so sweet little girls
see ada ikan bakar ...... yum yum
come let see the history ........ ^-^
baca aje lah tapayah mummy story telling ...... hehehe
nanti mummy sambong lagi ye nak kena korek my FB ni hehehe:)D

 Ziarah makam di raja Riau...
alhamdulillah dapat ziarah istana di Raja..... King Palace
let  see the palace
this infront the palace......
BFF n me at pelamin Bedar for Raja Raja 
Sal & her mum 
mummy with Sal Mom at pelamin kecil untuk dayang & inang di raja..... hehehe
yang sabenar nya di waktu kita sampai waktu lawatan ke istana dah di tutop
so our tour guide bring us to ... like a parliment house gitu lah if at SG
tempat Raja & para pegawai nye berbincang gitu lah.....
End of the lawatan .... under the istana adat ni ada telaga..... air nya so fresh gitu
kata air penawar..... ade pengawal jaga nak bawa pulang ada siap botol di jual 
 this a trishaw... saperti beca bermotor gitu
but bebudak ni pandu saperti FI dah lah jalan sempit ngeri di buat nya
but fun...... hehehe 

kebanyakan pendudoknye asal orang malaysia n segelintir je org singapura... tu sbb rumah rumah mereka kelihatan moden sikit walau pon terletak nun jauh di pulau
i like this so tenang.......
so nice
dari terang hingga gelap ni pemandangan dari dalam boat balik ke TP
OTW home kita mampir kesini.... makan time .... hehehe
waiting for our food come let see hidangan Melayu asli .... tau.... hehehe
dah selesai lah lawatan kita....
di luar rumah makan minang.....
Bila lah nak dapat tinggal rumah berhalaman gini..... hehehe
@ SG only in my dream je lah nak tinggal di landed house gini..... :-)D
but i have a big secret.... rahsia yang hanya di hari terakhir kita berdua discover...
rupa nya di sabelah tembok belakang mummy 
ade satu tempat sembahyang datuk... is is is
tu pon kita discover during nak bergambar di belakang tembok.....
nasib baik datok tak kacau kita .......... hehehe
kalau tidak tak tahu nak kata apa!!!!!!!!
maybe kita baca ayat qursi so ter pagar bilik kita...... alhamdulilah allah lindung kita
patut lah we both they all campak nun at the end.... rupa nya ada rahsia!!!!!!!
cian BFF kene angkut banyak seh tak henti henti mummy sal buy thing... nampak buy nampak buy yang terok anak dia ..... mak sipot pon kalah...... minta ampon sis..... hehehe   anak syorga loh pahalanya gedek gedek heheheh
The END
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget