Big Thanks follow mummy

Thursday, 19 July 2012

HIDANGAN MAKASSAR ..... SO YUMMY

semasa bercuti di Makassar, sempat mummy merakamkan antara hidangan yang menarek di Makassar.....masakan nye ta berempah sangat, ta pedas. lain dari yang lain rasa nye unik, masakan nye maybe mereka tidak mengunakan garam banyak, just bakar ikan or goreng udang tanpa garam, gitu lah yang mummy rasa, but sambel nye sooo sedap.. tak jumpa di mana mana soooo lazat dap.......(:D
Steak Kongro yang terkenal di Makassar
ini kuah daging tadi saperti kuah rawon...... dap
sop Kongro..... yum yum
Satu tong drum ni yang mummy shoot..... ade lagi berdrum drum they all cook
popular betoi lah this hidangan......
salepas di rebos, they all panggang the daging..... hehehe dap.....(:D
ni nama rumah makan
this dried noodle ...... so interesting the taste...... yummy
ni hidangan malam di rumah makan  (restaurant) yum yum 
ni hidangan di hotel sarapan pagi.....
ni menu rumah makan di Malino otw ke puncak......hidangan nye mummmy tak shoot sbb ......hehehe
this hidangan Garuda Airline, fish n bake potato my hubby nye...........
 nasi kuning... mine, but akhir nye, my hubby take my rice, mummy take his potato n fish.....(:D
Ikan panggang yum yum dap dap
satu rumah makan bau asap
masaallah ta pernah mummy makan sebanyak ni satu orang satu hidangan tak share tau, ikan soooo big kene makan sorang seh..... macam mane nak diet ni!!!!!!(:D
lihat banyak nye hidangan sorang sekor ikan besar lak..... masaallah cam mane nak makan ni!!!!!
Coffe Makassar...... yum yum dap......

this makan malam coto Makassar yum yum dap dap .....hehehe
sarapan pagi paling suka bubor like like like with tahu telor n carrot....dap dap dap
ni hidangan di tengah sawah bendang nyaman.... tau.....
all sebok shoot shoot, our star is the food lah ape lagi perjalanan nak menuju ke restaurant sawah di tengah bendang ni very very jauh tau...... all dah lapau.... ape lagi, shoot shoot bedal lah......(:D
mummy with beluv sister in law n bang ipar
Makassar ni kaya ikan.....:) They all panggang je no garam tau.....
ni like our pindang
sambal nye ngetop seh:)
Kuah sop vege nyaman se:)
udang di goreng tanpa garam
this sambal very sedap ade daun selasih, pedas ada cikit manis cikit.... pokok nye enak deh:)
this so yummy udang goring tepong 
all nampak this kueh ambil extra, al ma alom perjalanan jauh dong....... hehehe
ni lah dia isinye, rase madam lotus seed gitu...tu sbb me seh aneh/pelik..... 
one of us rasa dolu...... all keluarkan balik 
lotak balik dalam pinggan...... hehehe rasa nye pelik.... but look nice.....hehehe
we all noty ....(:D
menu nye pon mummy shoot hehehe jempot order..... dong hehehe
cccc kek n pastery nye jauh jauh berdepa di susun nye......hehehe
ni lapis beras but di warnakan chocolate..... rasa nya tawar banyak dong...... may be orang sini penawar kot......(:D
lihat why mummy shoot this......hehehe they all arrange this jauh jauh.... orang banyak...hidangan nye tampok tampok je......hehehe tu nyonya sebelah rumah alway say.... tampok tampok say cikit cikit..... heheheh
lihat tu sarapan yang mummy pileh.... yum yum sedap......deh
this bubor soooo yummy mummy like like like dap
fruit salad yum yum dap betoi lah




lihat  ni kek sponge hijau di gulong with pisang n top n bottom di celop chocolate dap, this cake kite beli di Maros yang ade roti yg paling sedap di Makassar....hehehe







yang ber bungkus cam lepat pisang tu..... ialah pulut, di lipat sebegitu..... dap juga lembot
yang di bawah tu.... ketupat sama dengan orang SG isi beras......(:D

yum yum... walau pun rupa obit..... taste so yummy, ni coto..... dap betoi.....
masaallah punye lah sedap tak leh cakap this.... kite 4 orang, takot nak order 1 each sebab takot rasa nye pelik......but so rugi....punye lah sedap tak leh cakap..... rugi betoi..... nak oder lagi take along time to siap....so merebot rebot lah kita 4 orang makan...... u all must order lah ni sedap minta ampon... 10 star mummy give betoi......(:D
lihat daging n organ dalaman sapi.... saperti hati, babat, jantong.......
lihat dapor memasak from top.... so neat n clean, even old fashion but mummy like so unik...(:D

this dapor original, mengunakan kayu untok memasak......
Es Pulluh Butung, pisang santan n sugar a bit bubor som som in it :))

ni Es pisang ijo, santan gula di campor tepong pulot like bubur som som add ice parot so manis.... so  unik.....dap...... hehehe
 di Makassar ni all kueh mueh paling manis n berpisang.... dadar isi pisang, popiah isi pisang, sambosar inti pisang, nugget pisang, manisan pisang ,ice  cam ABC but isi pisang di warna warni kan lagi so creative....... walau pon mummy hantu pisang...... but sepanjang tempoh kita di Makassar ni all kueh mueh inti pisang lah.... buah kebangsaan kot...... hehehe maaf bapak bapak, minta ampon ibu ibu..... so unik.... mummy like...(:D

this yang paling mummy like sedap, pecuci mulut semasa penerbangan pulang with 
GARUDA. Airline....yum yum mummy like this so much......(:D

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget