Big Thanks follow mummy

Monday, 30 July 2012

CHOCOLATE CAKE MUMSIE....HEHEHE

Mummy luv choclate.......what ever mummy bake must add in chocolate chip,  chocolate paste or coco powder........hehehe me crazy about chocolate.......
this recipe mummy get from: Prima 
Ingredient so simple: 
5 egg the big ones
200 gm fine sugar
250 gm Butter
200 gm shelf raising flour
20gm coco powder
1/2 tsp essence Vanilla

for decorate on top of cake:
chocolate tulip , double boil method
chocolate chip

how to do:
butter at room temperature, add in sugar, use mixer, beat until fluffy
add in egg in by one still beat until all the egg finish
add in flour and coco powder together & sift 
used wooden spoon add in flour and coco a bit a bit,  stir one way flip flip only
baking tin grease with butter n sprinkle a bit flour...... then pour the cake ingredient in it

bake around 25 to 30 minute until cook
take it out from the tin n decorate with melting chocolate & sprinkle chocolate chip

Wallah our chocolate cake ready
It so simple .......  :-)D
**********************************************************************
Bahasa Melayu

Mummy suka sangat dengan chocolate..... ape ape yang mummy bake mesti di tambah chocolate chip, chocolate cair atau coco serbok........hehehe  betoi betoi mummy chocolate
kek ini mummy ambil dari kotak kek jenama Prima

Bahan bahan nye so mudah:
200 gm gula halos
250 gm butter
5 biji telor besar
200 gn tepong naik sendiri
20  gm coco powder
1/2 tsp esen vanila

Hiasan: chocolate chair & chocolate chip

cara membuat nye:
butter mesti lah suhu bilik, add in gula putar hingga kembang
masok kan telor satu persatu sambil di putar hingga habis
tepong dan coco powder di ayak
gunakan sudu kayu.... masokan tepong sedikit demi sedikit sambil di balik balikan
hingga tepong habis, masok kan esen vanilla
loyang di sapu butter, tabur dengan tepong sedikit 
isi adonan cake kedalam loyang
bakar selama 25 to 30 minit bergantong kepada keada an oven...

satelah masak keluarkan dari loyang dan hias diatas nye dengan chocolate chair & chocolate chip

Wallah dah siap chocolate kek
sunggoh mudah.........:)D




Sunday, 29 July 2012

CRISPY PRAWN 3LEAF AKA UDANG GARENG 3DAUN . HEHEHE

To day mummy try  new recipe from: Ummi @ Home sweet Home.......  all my kids luv it.... so yummy thanks Ummi........ but mummy change a bit. cause at NTUC @ Tampines Ave 5, don't have selaseh leaf...... pls. forgive me
ummi...... mummy alter  your recipe....... :-)D
star ingredient: prawn 1/2 kg if can use the big ones......
 cut at the back n clean the prawn
add in the prawn:
1tsp cilli powder
1tsp curry powder
1/2 tsp black pepper
1 tbs all purpose floor
a bit salt mix all together put aside around 1 hour
mummy use this floor as my all purpose floor
deep fry the prawn until like this.......hehehe
here is the ingredient that u need to slice fine:
1 red cilli 
6 garlic
ginger 1cm
1 stack curry leaf
1 stack coriander leaf
1 stack laksa leaf
a bit oil

how to do, sooooo easy:
heat oil in a wok
add in garlic.... garlic turn golden a bit add in ginger stir... smell good add in all the leaf
stir well until smell good then add in the prawn stir well

wallah Crispy Prawn 3 leaf ready
soo yummy ......very fast to cook it and the ingredient so simple
thank Ummi for the recipe :-)D
***************************************************************************
Bahasa Melayu Version

Rini mummy cuba recipe baru dari: Ummi @ Home Sweet Home.....sedap betol lah ummi, anak anak mummy semuanya sukainye, trima kaseh Ummi....... tetapi mummy tukar sedikit, sebab @ NTUC Tampines Ave 5, tiada daun selaseh....... minta apon ummi...... mummy alter recipe U.... :-)D
Bahan bahan bintang: 1/2 kg udang di belah belakang nye n berseh kan n cuci berseh

Bahan yang akan di campor bersama udang:
1 tsp serbok cilli
1tsp serbok curry
1/2 tsp lada hitam
1tbs tepong serbaguna, mummy gunakan tepong ayam goreng sbb ia dah ade rempah di dalam
sedikit garam.
semua bahan bahan di satukan n gaul rata perap selama sejam pon boleh lah.....
goreng di minyak yang banyak hingga ke emasan dan garing

Bahan hiris halos:
1 batang cili merah
1 tangkai daun kari
1 tangkai daun ketumbar
1 tangkai daun kesom
6 biji bawang puteh
1 cm halia

Cara memasak nye:
panaskan kuali tumis bawang puteh hingga kekuningan, campak halia kacau rata wangi, campak kan kesemua daun gaul hingga wangi tuang udang goreng tadi kacau rata.....

Wallah dah siap Udang goreng gareng 3daun
sunggoh sedap..... dan cepat di masak & bahan bahan nye pon simple...
MINTA AMPON UMMI NAME NYE PON MUMMY TUKAR.... 
SBB DAUN SELASEH TAK JUMPA ...... HEHE :-) D
Thank Ummi for the recipe

Saturday, 28 July 2012

WHAT DADDY PREPARE .... HEHEHE

mummy to busy...... hehehe sebok nak..... so ini lah antara hidangan this week daddy prepare ....hehehe
today kita berbuka  beef steak yum yum, my kids like it........
this imah next door give, thanks imah soooo sedap.... mummy luv it
this wak Jah ujong corner gift, thank wak jan mummy luv yr coto sedap......
this kak yati top floor give, thanks kak sedap yr roti kirai.......
this yesterday imah sebelah kasi..... dap so crunchy yr epok sooo sedap thanks imah mummy luv it
this pon imah give kelmarin, thanks may sedap mee awak...........
this nama nye bubor masjid sedap mummy like it........
this daddy masak, atas permintaan mem dia...... hehehe daddy nye nasi goreng the best sedap sekali ..... hehehe TQ daddy, me luv yr nasi goreng sedap...... licin no balance......
this Bamiah wak Jah give......sedap, Thanks Wak Jah me luv it.....
this kelmarin kak yeti give dap thanks akak me luv it......
soooo sedap bubur pulot hitam durian.... soooo yummy thanks wak jah..... me luv it....
this coto imah next door give, thanks imah sedap .... mummy luv it ......
this mee goreng akak atas give thanks akak, mummy luv it......
ade juga yang mummy miss nak shoot the picture cause me come home late.....
thanks all mummy luv it all yr hidangan soooo sedap ..... :-)D




Friday, 27 July 2012

VIETNAM DAY 4..... HEHEHE

2day free and easy...... kita rancang nak gi Ben Than Market...... jalan kaki je lah dokat je..... mummy, daddy n akak ipar pon berjalan lah...... ade pengayuh beca datang kat kita.... nak naik beca tak.....mummy tak mau.... akak pon tak mau kita berjalan lah berdua....... 
my B yang mentel nak rasa naik beca...... mummy rasa ade di dalam my tablet kebanyakan gambar day 4...... so nanti lah mummy up date..... 

al kesah nye.... mummy n akak sambil cit cat jalan berdua ke pasar...... apabila kita berdua nak cross the road, infront Ben Than market dah dokat benar tu.... my bag di tarek orang yang bermotor. nasib baik mummy sling kan ke badan dan di zip, me gunakan bag yg my missy hadiah kan pada me..... agak kuat sikit, so melayang lah mummy tertarek nasib baik kita jalan bergandingan tangan so akak ipar tarek me..... kalau tidak mummy terjatoh cam nangka bucuk ...... so terperanjat......
ta ter shoot gambau lah me....... daddy pon tak tertolong....orang vietnam yang ade di pasar,
tegur kita berdua why jalan berdua perempuan..... no guy with us, cam mana nak ade guy.... our guy menjeng naik beca...... kita jalan lah berdua.....pimpin tangan lagi........
Daddy lak kene ketok habis...... lebeh mahal dari naik taxi 4x ganda........

sabelom mummy berangkat ke Vietnam my 2 kids Cher n adek just come back from Vietnam. with Mohd Wan anak akak ipar n Meen, they all bag-packer not follow tour like us .... the kids dah warning mummy to be careful. with my bag must sling in front.... sebab dia know mummy suka sling bag ke belakang....n be careful with our handphone, hai macam macam lah my kids ni buat mummy cam little kid lak.
cause they all see in front their eye...... handphone kene rampas orang pakai motor.....
tak sangka mummy mok yang kene...... semenjak tu mummy alway sling infront my bag....

here u all don't worry if your money habis....... we all can use RM [ Malaysia Ringgit, they except it] and they have ATM machine if u all run out of money can take it at the wall.... hehehe that our guide Mr David say....... and they can her bahasa Malaysia...... cuba if we bring our husband U all tak tahan amoi vietnam tangan rengan merapai kat yr hubby nanti..... tak terkata,,,,,,, mummy pon kene raba dgn amoi vietnam....... terlampau ramah sangat......dia picit nye my butt...... allah tak tahu nak cakap ape!!!!!
kalau our hubby  tu di tarek je dia say sini bang sini.......... hai hai macam macam patern.....
but meriah lah cause me n hubby catty peramah sakan..... fun lah
hanya satu je pesanan if nak buy ape ape ke...... U all jangan takot tawar paling rendah sekali sbb they all akan letak harga tinggi..... so gunakan lah kepakaran anda if tidak ...... U all kena ketok.......hehehe

al kesah nak belanja pon cam hilang mood gitu..... on the way back orang orang kat Ben Than market tahan kan Taxi sooo kita balek naik taxi lah kene ketok lagi...... dari Ben Than ke hotel just 16000 Vietnam aje...... but the driver ketok until x10 ganda ........ betoi lah !!!!!!!
dah la ingat kita sedekah aje lah........... hehehe:-)D

Wednesday, 25 July 2012

VIETNAM DAY 3......MEKONG RIVER...HEHEHE

mummy n daddy pagi dah out from our room, dari info from our tour guide Mr David aka Daud, ade acara hormat...... pakai bender lagi, kalau nasib baik dapat lihat......ni lah peluang kita berdua dapat shoot the ceremony ......so patriotic...... mummy like like like......

every monday morning all the staff the whole country akan begini lah dengan lagu negare n bendera  they all......
mummy memang suka bergambau..... segala sudut nak berposing..... hehehe
mercu tande saigon
tu Ben Than Market
menuju ke Mekong Delta makan mase lebeh kurang 2 jam......

bakal di bangunkan macam marina bay at our tempat gitu....
turun sabentar atas perminta an member yg nak ke bilik kocil.......









this WC dia ...... clean kan i say...... susah nak cari sampah tau.....


bersame guide kite Mai orang Mekong Delta, dia orang muslim.... sebelah pak Haji Marzuki....
anak anak pak awang..... se cetak kan....hehehe sorrry B n cik kak
kak same same ye macam nak lawan pipi siape yg paling tembam.... hehehe jangan mare..... minta ampon kak
kan i say same same gitu.......

durian yum yum nampak je..... our favorite 

dah sampai
ni dewan greeting lah..... 

angin nye macam ribut so berangin lah













boat yg akan membawa kita jelajah Mekong River n pulau pulaunye
Haji Marzuki dah 70 tahun still strong pak aji....hehehe single lak tu......hehehe
1st stop @ coconut island, ape lagi with akak n bang ipar suka durian, we attack durian.....hehehe.
Me n giant durian....... isi tebal biji kecil.... not so good, choose the small ones n biji besau isi cikit...... mmmmmmmmmmm sedap
ape lagi they all promo royal jelly, macam macam honey product lah
this how to make coconut candy. dia kasi test panas panas sedap lah macam dodol.....
org buy coconut candy, i buy sabon cuci muka... she say v,good for the skin.... 
2 dozen mummy borong .....:-)D
this at second island. kite lunch sini sambil di hiburkan .......
ni lah penyanyi kite lagu vietnam .... sebiji akak ta pahan... but sedap juge lah suare dia.....
ni lagi satu penyanyi
buah nye so juicy, isi tebal sooooo sweet
hi pak aji sompat ye.......
eh cik kak pun tompang sekali.... me to...
subur nye, sampai ke bawah....
ni lah puan salahsiah cute betoi lah dia ni, baik hati lak tu.... hehehe
mummy puji rantai tangan dia soo nice..... on the spot she take out n pakai kan me.... 
terperanjat me seh.... she give mummy dia nye rantai tangan.......fuyoh cantek di buat dari kayu very nice, she bought it from Mekah.....mummy naik takot nak puji puji barang orang lagi.....hehehe
takot dapat free lagi......:-)D
me n my pineapple plant
this the third island kita naik kreta kuda...... kecian the kuda.... kita kita kusemangat ....... hehehe


cian boy boy kene bawe makcik makcik berisi isi... hehehe
ni kene ator betoi betoi... boleh tebalik bot kalau tak balance ni ......
hi cik kak dua org ni sebok dgn topi dia tau.....
sompat bergambau lak tu
ccc ade sekawan itek......
salahsiah yg cute

kita sampai dulu.....hehehe
wah kak lawa lah dgn topi U
alamak me mankin mok with the topi lah.....
sedap kelape nye so lembot sooooooooooo sweet n sooooo sedap sejok lagi...
sedap betoi  kelapa dari coconut island ni..... rasa lain dari yg lain... if u gi cuba lah baru tahu betapa enak nye
ni lah dia suasana dalam boat yang kita naik, selesa alhamdulilah........
perjalanan pulang ke saigon......
ada sesipa yang tahu baca on top tu ..... mummy paham angka 12 je.....hehehe :-)D
lihat so berseh soo clean tiada contengan....... mummy like.....
lihat papan poster meriah dengan bendera lagi......
lihat nun disana banyak yang mengunakan motosikat..... kenderaan no 1 di vietnam
ni sign belok ke?......
lihat mereka so simple life...... all al kadar je........
ccc petrol station.......
End of day 3 @ Vietnam
hehehe meh jom gi Vietnam..... best in the world.....hehehe :-)D
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget