Big Thanks follow mummy

Friday, 8 June 2012

SWEET SOUR FISH OLD SCHOOL...HEHEHE

ni pon salah satu recipe yang we all belajar semasa di sekolah dolu.......hehehe
mummy curah kan kuah nye syarat je.... takot tak berseri lak kalau dah di selimut kan 
all with the kuah... dah tak nampak ikan nanti..... 
but my son say mulut ikan tu besau nah lah....
 nanti takot orang nak mamam.... hehehe

Bahan Star nye: tentulah ikan cuci berseh then pakai kan bedak.....hehehe
tepong beras, campor bawang puteh tumbok,
 kunyit serbok sikit garam secukop rasa, 
if ade lada serbok add in cikit je, 
lomor rata, then goreng didalam minyak yang banyak
masak ikan hinggga berkulit dan garing cikit je.....

untok sosnye:
bawang puteh 1tsp, bawang merah 2 tsp, cili paste 2 tsp
 halia kisar suku sudu kecil je, tumis garing
potong cili merah, cili hijau kasar kasar. add in gaul rata
tambah 1 tbs tomato sos , 1tbs sos tiram
1tsp kicap ABC
if suka letak lah cendawan sikit, nanas di potong cube sikit ke 
mix vege ke, jagong muda sikit kedalam sos ni...... mummy tak letak sebab semasa memasak nye all the bahan ta ade dalam simpanan....minta maaf chegu.....hehehe mummy lagar ape yang di ajor...hehehe
dah siap kuah nye di siram keatas ikan

Wallah dah siap Sweet Sour Fish Old School
cuba lah so mudah... til now mummy maseh membuat nye....(:

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget