Big Thanks follow mummy

Saturday, 2 June 2012

SOTONG MASAK HITAM MUMSIE

Ni pagi mummy capai sotong, dah lama ta masak lauk ni, walau pun lauk ni hitam legam but sedap...... ni masak kan orang dolu dolu, recipe asal dari arwah nek Timah, my nenek, Turun pada Bik Jan my belove mak kemudian jatoh kat mummy ...... hehehe
recipe ni ade kenangan....... masa mummy hamil anak sulong mak mummy dah pesan jangan makan janggot sotong.......  orang tua tua say nanti sukar melahirkan, al kesah semasa keluar gi shopping, prepare for barang baby, waktu tengahari pon tiba, hubby ajak makan tengahari dikedai makan, so antara lauk yang hubby order sotong ni lah, dia nye favorite..... waktu makan dia makan all badan sotong...... adeke dia tinggalkan janggot sotong for mummy makan, when me say mak say, orang hamil tak leh makan janggot sotong....... kenapa..... dia buat bodoh je..... 
tu lah my B........hehehe, tak percaya ape pantang larang n pesan orang dolu dolu......(:
Bahan bahan nye:
 bahan Star Sotong lah, cuci berseh, potong ikot suka, ambil ink yg ade dalam sotong
bahan kisar:
cili kisar 1tbs (mummy suka gunakan cili kering yang di kisar)
bawang puteh kisar 1tbs
bawang merah kisar 2tbs
kunyit hidop sikit kisar, (kunyit powder pon boleh)
serai di ketok
garam secukop rasa

Cara memasaknye:
panaskan minyak di kuali, tumis bahan bahan kisar, campak serai, tumis hingga keluar minyak 
wangi, camporkan sotong, gaul rata campak garam secukop rasa, masak agak pekat dan kering sikit

Wallah dah siap, Sotong Masak Hitam Mumsie
cuba lah so senang tau........ (:D

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget