Big Thanks follow mummy

Monday, 11 June 2012

MAKASSAR UJUNG PADANG DAY 2







Day 2 @ Makassar

Hubby n sis inlaw with our tour guide..... yang sooo knowledgeable....... berbagai kesah dan cerita yang never kita expect leh terdongar...... sbb they all cakap melayu original.... kite kite ni dari SG, walau pon all dah senior...... ade banyak beda nya...... hehehe but tetap sama dari satu rumpun.......

@ perkampongan mini TohRaja
















                                 mummy n sister inlaw di hadapan rumah toh raja, rumah nye tinggi, ade loteng lagi diatas.........

mummy the only mak cik yg panjat rumah Toh Raja, sampai loteng nye.... sebab mummy kepo  nak tau ape ade di atas

ape sal lak tu chegu ambil gambau berdua je di ujung tu .... hehehe
mummy ask hubby snap here yah.... must cccc bus pariwisata ye @ SG ta ade this bus
hubby boring boring pon terpaksa melayan mummy yang kaki posing ni...... hehehe
mummy nampak anak kambing teros ask B take, take mummy with the kambing .. (:
all rumah mummy nak ambil gambau dah gitu mummy must in the picture tu yg B tak leh tahan, terpaksa ikotkan.....hehehe B pon suka jadi cameramen ....hehehe


ade masjid lagi..... if tiba waktu can tombang syalat di sini........mummy like(:
mummy kini berada di benteng Somba Upu nama nye
ini ahli akioloji nye mengali..... so jumpalah benteng peningalan ni............
B shoot here......hehehe
unic pagar ni me ask B shoot here (:

sampai sini B dah mula make noise sbb  B takot nanti mummy kene kejar anjing yang sedang relax bellow the house..... but mummy so chicky nak juga bergambau di bawah kolong ni.....hehehe
kite berdua aje yg pakei cap ngalah kan makcik omputeh......hehehe so panas tau tak leh nak cakap.....hehehe my favorite pakei topi.....ni topi belong to my girl mummy kobas hehehe(:
Cccc lukisan nye so pretty 
di pintu gerbang Port Rotterdam
ccccc the wall still strong .......
Eh my brother in law dah sampai punchak benteng seh.......(:
B bergambau dengan Pahlawan Diponogoro ...... kuda puteh lak... maybe lambang kesucian
mummy pon jeles nak juga bergambau dengan my pahlawan terkenal ni......(:
dah penat posing sana sini kite take a break ye geng....... soft drink pls....hehehe


after that kita di bawa ke pasar ikan.... all dah say no, but dah ade di dlm program... terpaksa ikotlah...they all so bangga tunjukan kite tempat ini...... ayoh gang jangan cerewet ikot je.... mesti ade yang menarek kat sini.... jom 



gambar bot ni all adelah bot nelayan, di sini juga saperti pasar borong saperti di Jurong @ SG. Bau ikan kuat betoi...... ikan nye segar segar.... murah betoi..... but tak leh beli...... nak masak cam mana..... kite lihat lihat aje lah.... if jumpa yang kering boleh beli......(:





dah gi shopping duit dah kering, jangan takot, disini hari ahad pon bank buka, money changer open tompat class tau pemilik tuan haji tu.... gambau dia, ade kek, ade cookies, air lagi di sediakan....... ooi kalau money changer kat mane mane pon, even @ SG pon tak dapat layanan cam ni.....best betoi lah, mummy like like like......hehehe

tukar uwang lagi......:) mummy like like like tukar yang banyak ye B







lihat this tugu lah dokat dengan bangunan ke punyaan tuan Haji.... ni 

hooray can enter now.....:)

they bawa kita ke Theme park....Trans Studio Theme Park Makassar....... hehehe cam budak budak, kita main game
ni kreta menuju kedalam rumah hantu nye...... seram seh.... kite dudok dopan tau.... but lucu  n soo cute gi tu hantu kuntil anak cakap melayu ......... hehehe kelakar seram gitu.....(:                                                         
NANTI ESOK MUMMY SAMBONG LAGI YE ADE BANYAK STORY NAK TELL ..... HEHEHE GD NITE EVERY BODY....... 2 day sambong ye ....(:
mak cik mak cik sedang explore mane satu game nak play ye?
mummy ask the girl @ the station bergambau dgn me:)
kat pantai Akka Reana ccc sunset ..... but hujan
lihat kita ade spice girls also...... hehehe mak sik rempah di pandai berposing tau, pose mereka very unic.... hehehe mummy n akak tompang sekaki....(:
ni cam spice girls tab habis habis bergambau......heheheh
mummy nampak pengantin teros kejar..... came everybudy mummy nak take a shoot dgn pengantin, cian Pak Guide pon ikot ku lari terpaksa dia pon tolong cakap dgn pengantin kite nak bergambau dgn pengantin....... hehehe tima aceh pak......hehehe.....:) noty mummy
ni pengantin lama hehehe .... sun set lagi middle of the sea...... so lomantik ..... hehehe :)

END DAY 2....HEHEHE

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget