Big Thanks follow mummy

Saturday, 19 May 2012

MOROCCON MEAT BALL N MARINARA SOS

Recepi ini menarek perhatian mummy, dari saorang sahabat FB saorang Chef, so mummy tag dan cuba.... sooo sedap ta leh cakap. trima kaseh so big big pada yang empunye recepi: Chef Joha.
 mummy minta maaf ber bakol bakol .....hehehe kerna buat cikit ubah suai, sebab ade bahan yang mummy so jarang jarang n ta pernah gunakan in my kitchen Sooooo nak beli takot pakei sekali je.... so mummy ade modified cikit...... minta ampon chef....hehehe(:
Bahan Bahannye: later mummy up date ye nak berkemas dolu my kitchen ye......hehehe
Bahan bahan untok di kepal bulat dengan daging ialah:
daging cincang 500gm
1 dolar daun pudina
1 dolar daun ketumbar
buah pala , jintan halos, ketumbar dan lada sulah di tumbok halos
garam secukop rasa dan minyak zaiton
semua bahan bahan tadi termasok sedikit minyak zaiton di satukan dan di kepal bulat bulat dan goreng deep fry method. dah kenuningan angkat tos.


Bahan bahan untok sosnye:
tomato paste 1 tin medium
2 tomato 
1 bawang besar
4 biji bawang puteh
20 gm gajos tumbok
3 to 4 akar ketumbar ikot suka
recipe asal chef bahan nye chef potong dadu the bawang besar
dan tomato di hiris
[ mummy nak kuah nye nampak smooth. so mummy blender all the item]
3 sudu minyak zaiton untok menumis
paprica, buah pala , Daun Bay
[at my kitchen jarang gunakan paprika, so mummy tukar 
kepada cili kisar 2tbs, mohon maaf chef mummy modified your recipe]
cara memasak nye:
pijarkan minyak zaiton 3tbs, satelah panas add in all bahan kisar tadi
kacau wangi add in gram dan gula secukop rasa, campak paprika, buah pala dan daun bay, masak hingga wangi , mummy tabor rosemary sikit sbb at home ade benda ala ni.....hehehe


hidangkan meat ball bersama sos tadi.


Wallah dah siap my Moroccon Meatball with Marinara sos
sedap cam rase Meditteranean gitu
Big Thanks to Chef Joha yang empunya recipe
Bon Appetic hehehe pinjam chef nye line.....hehehe
my kids ketawa at me when i say Bon Appetic.....hehehe
sebotan me very funny maybe......Thanks Chef Joe...(:
Mummy like like like yr gallery. will try other recipe fm yr gallery
thanks for adding me as yr friend dapat lah mummy mencuba recipe baru yang macam exotic gitu bagi mummy yg if memasak asal bole je ni......(:
thanks you again

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget