Big Thanks follow mummy

Friday, 11 May 2012

MEE GORENG MUMSIE

If mummy ade date dgn kawan kawan, ni lah hidangan yg akan mummy masak copat n sonang, mee goreng......masak sekuali gorengkan lah nugget ke chicken goreng ke..... dah siap the kids dah leh makan.... they all makan rengan rengan gini yang they all suka ... so sonang lah mummy......(:

Mummy saja tayang gambau botol kicap  ni, berkenalan with this kicap semasa menunaikan fardu haji 1998, semasa disana banyak mengunakan kicap ni. mummy pon jatoh hati...... sedap add in masakan.(:

 Mee Goreng mumsie ni paling mudah:
Bahan bahanye:
500gm mee kuning or puteh pon boleh ikot suka if nak campor pon boleh mummy tak cerewet
bahan bahan basic:
1tbs bawang puteh kisar
2 tbs bawang merah kisar
3tbs cili merah kisar
udang kering 1tbs kisar
bahan sampingan:
Fish cake, fish ball, hotdog jika suka di potong
sayuran:
boleh pakei kangkong mummy suka sangat dengan sayor kangkong if tak suka 
can use sayor sawi cuci potong
hidupkan api:
tengek kuali dia atas, add in kuali abit minyak masak, add in bawang puteh, add in bawang merah wangi add in cili kisar kacau hingga pecah minyak, add in udang kering kisar masak hinnga wangi, add in garam secukop rasa.  add in bahan sampingan kacau rata, add in mee kacau lagi rata add in sayoran akhir sekali add in kicap manis ABC, kacau lebeh kurang mati kan api
hidang bersama scramble egg jika suka tabor bawang goreng n daun sop bawang                              
Wallah dah siap mee goreng mumsie
mudah kan slamat mencuba

2 comments:

  1. Aslmkm Mummy. Lapo ler, nak mmee goreng tapi tambah kasi penuh2 mangkuk tu ya...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.......mummy sedang on diet sampai ambil gambau pon lupa...... lotak cikit je... macam nak makan sendiri, lain kali mummy lotak penoh mangkok ye....(:

      Delete

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget