Big Thanks follow mummy

Friday, 11 May 2012

KUEH BAKAR JAGONG MUMSIE

Ini kueh orang lama, my mum nye recipe....... kalau dolu bakar this kueh satu kampong bau nye travel..... so tak leh buat sikit must buat lebeh lebeh sikit....... kita beri jiran jiran..... jiran pon bukan orang lain, zaman kampong dolu sedara mara tinggal sebelah pintu je...... hehehe begitu juga dengan mak n kakak nya Wak Ru tinggal sebelah saja...... dah kate adik beradik , memang rapat even kita anak anak nye pon dah saperti adek beradek....... kalau waktu makan, kite makan sama sama diatas ambin di bawah pokok cermai ......hai tak leh lupa ...... kenangan manis semase tinggal bersama sedara cousin mummy dolu.....now mane lagi ade kampong all tinggal di rumah Flat, even anak anak kite all dah tak semesra macam kita dolu...... if jalan raya pon hanya raya pertama je follow , pastu ade je..... hal they all terpasa lah mummy n B je yg beraya berdua..... balik cam pengantin tua......hehehe

Ni dah ter keluar ring ni...... hehehe

Kueh Bakar Jagong Mumsie:
Bahan bahan nye:
Tepong gandom 1 1/2 bowl
gula 3/4 bowl
santan 2 bowl
telor 8 biji
1 tin creamy corn
secubit garam
pandan paste 1tsp

cara membuatnya:
Panaskan oven dahulu, isi acuan yg telah bersapu minyak kedalam oven

Pecah kan telor ke dalam bowl pembacuh kueh,add in gula kacau rata
add in cikit garam kacau lagi, add in tepong kacau rata, add in santan  garam kacau lagi,
isi dalam blander, kisar supaya adonan tak ber biji biji, then add in creamy corn se tin n pandan paste
kacau rata, tuang secawan adonan dalam acuan bakar di api 180 darjah, bakar selama 20 to 25 minit
bila agak kekuningan cikit angkat

ni lah acuan, orang dolu say acuan pecah lapan, maybe  ade 8 biku nye. mummy beli di Chouket market semasa honeymoon ke KL, orang jalan jln beli kain ke baju ke, ni mummy beli acuan lah loyang lah, terap kueh lah, ade satu calong roti kirai unik mummy beli semasa tour cameron highiland,...... just get married B tersengeh if mummy pegang loyang layan kan juga..... but now he say at SG ta ade jual loyang ke.......or bila u ade time nak buat kueh........... !!!!!!(:
Wallah dah siap Kueh Bakar Jagong Mumsie
sooo senang cuba lah.......

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget