Big Thanks follow mummy

Saturday, 26 May 2012

KRENGSENGAN MUMSIE....HEHEHE(:

Bila masak lauk ini, teringat pada my belove nyai temah, my belove Nek Timah my granny....... all datang dari tanah Jawa daerah Bayungmas soooooo tak lepas dari masak campak campak......dari mummy kecil suka nah kepo lihat nyai, or my Nek timah even if my granny alway ajak mummy bercuti kat rumah my belove Bibik Jamilah, semasa cuti sekolah , Rumah bibik @ Jalan Renjong  dalam compound Mental Hospital, walaupon tiada bas masok ke dalam menuju ke rumah bibik, kite kena jalan jauh  jika hendak ke rumah my bibik, kite all call bibik slamat..... why we call slamat.... maybe one of her beluve anak name slamat. maybe.......(: my bibik ni  ade macam cottage industry...... she make opak kat rumah, but she a very good cook, dia masak all sedap sedap , one of her special dish ni lah, if mummy ask masak ape bik....? she say kreseng aje....... ape makna nye ta sempat nak tanye.....bibik kalau masak all bahan bahan di hiris kasar kasar, macam di takek takek je.... but sedap nye..... minta ampon hehehe
Bahan bahan nye
 bawang puteh dan merah di hiris
cili merah dan hijau hiris
suun di rendam kembang tos
2 tbs cili kisar sbb mummy suka pedas dan warna nye merah
tahu potong dadu goreng membal, kentang goreng.
sayor kacang panjang hiris panjang dan pasak carrot memanjang
mummy gunakan udang hidop kupas cuci tos
ikan bilis dan udang geragau kering,
minyak untok menumis
Cara memasak:
tumis bahan hiris wangi add in cili kisar masak hingga pecah minyak, add in udang hidop
kacau rata, campak ikan bilis dan udang geragau kacau rata, add in garam n gula secukop rasa,
campak kan tahu dan suun tuang sikit air, kacau rata bila dah mendidih  campakan semua sayoran kacau rata. masak agak kering sikit angkat

Wallah dah siap Krengsengan mumsie
sunggoh mudah..... cube lah masakan orang lama.....(:

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget