Big Thanks follow mummy

Saturday, 5 May 2012

CHOCOLATE CHIP MORE COOKIES

My little girl bough so many package of chocolate chip..... mummy take some...... 
always saw my sister do this cookies, very big..... mummy also want to try......
but mine not so big like my sis cookies......  luv u sis :)D
let see the ingredient:
250gm butter
210gm sugar
1 egg
all the ingredient above beat until fluffy

Dry ingredient mixed all together
450gm plain flour
1tsp baking powder
2tbs coco powder

this optional: 240gm Nut
mummy use Macadamia nut, Walnut that i get free during Nurses Day
 our CEO @ CGH give..... :-)D

Add in flour in the butter bit by bit mixed well add in nut 
cover the tray with tracing paper,  Spoon dough on paper.
Flatten the dough with a fork. Sprinkle chocolate chips on top of the cookies
 bake for 15 minutes in 180 degree oven temperature

These cookies are not much use really weird weird stuff just a basic ingredient
but it still sooooo yummy
Wallah   Chocolate Chip More Cookies ready... (:
Try it so easy ..... ********************************************************************
VERSI BAHASA MELAYU
My girl. missy beli chocolate chip a lot, so mummy kobas cikit bust this, sering nah lihat my sister buat, besar besar, mummy pon cuba buat, tapi ta sebesar yang my sister buat....... mummy luv u sis
Bahan bahanye mudah sekali:
250gm butter
210gm gula
telor sebiji
bahan bahan basah ni di pukol hingga kembang memuteh
Di mangkok yg lain ayak
450gm tepong gandom
1 st baking powder
2tbs serbok cococ
Add kekacang
Ini kali recipe mummy gunakan Macadamia nut, badam, walnut, kekacang yg mummy dapat percuma semasa nurses day kelmarin dari CEO CGH......hehehe,kekacang ini dah siap di panggang, pecah pecahkan kasar kasar - lebeh kurang 240gm kekacang

Masokan tepong sedikit sedikit kedalam adonan butter,
 gaul rata masok kan kekacang gaul rata
Loyang pembakar di alas kertas dan sudu sudukan doh di atas kertas.
Ratakan doh dengan garfu. tabor chocolate chip diatas biskot tadi  
bakar selama 15 minit dalam suhu oven 180 degree
ini cookies ta banyak gunakan bahan yg pelik pelik, hanya bahan asas aje
tetap sooooo yummy

Wallah dah siap Chocolate Chip More Cookies
Cubalah so senang .....hehehe

2 comments:

  1. Salam kenal... tengok choc-chip cookies ni, terasa macam dah raya pulak.. meriah betul choc-chip kat ats cookies tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mualaikom salam, girls,
      mummy suka sangat dengan chocolate ta kira ape je must ade chocolate.... Trima kaseh kerna sudi mampir ke blog mummy yg baru mula nak belajar ni....(: TQ

      Delete

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget