Big Thanks follow mummy

Sunday, 27 May 2012

MUFFIN BANANA CHOCOLATE CHIP MUMSIE

Mummy suka nah dengan pisang, jempot jempot pisang, lempeng pisang, kek pisang , pengat pisang...... semua yang ade pisang mummy like lah.......hehehe, zaman dolu ni aje buah yang sonang di dapati. sebab orang dolu diami rumah kampong, landed house lah katakan, jadi mudah di dapati di kawasan rumah kite, now all dah terpaksa tinggal di rumah pangsa, flat even condo pon mane boleh tanam pokok pisang.......
boleh tanam pokok dalam pasu je......hehehe
Tu lah zaman dah merubah segala nye.....
eh mummy dah mula corner lain lak.....hehehe
this recepi experiment mummy for today......
Bahan bahan star sudah tentu lah:
5 biji pisang delmonthe [di lecek]

125gm butter
180 gula kacau hingga kembang
satelah butter kembang, masokan telor sebiji sebiji sebanyak 3 biji 
kacau hingga rata dan kembang
ayak 200gm self raising flour bersama 1/2 tsp double baking powder
tuang tepong sedikit sedikit, sambil di balik balikan mengunakan sudu kayu
campak 1/2 tsp vanilla powder
tabor coklat chip ikot suka
isi adonan 3/4 adonan ke dalam paper cup
ia menghasilkan lebeh kurang 25 biji muffin
Bakar di suhu 160 deg. saja mummy perlahan suhu nye supaye muffin ni
boleh naik dengan perlahan dan masak merata

Bila sudak kuning di pusing kan loyang pembakar supaya ia kuning sama rata

Wallah dah siap Banana Chocolate chip muffin mumsie
Mudah sekali cuba lah


4 comments:

  1. Wahh..simple saje muffin nih..leh wat petang ni..
    :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, liah
      muffin ni, basic je, ade balance pisang at home, mummy pon cubalah experiment @ my dapor, alhamdulilah, my girls say makan with ice cream sedap, cuba lah.....TQ

      Delete
  2. Salam mummy. Muffin pisang + coklat cip, memang sah sedap! Nak seketoi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Roz, dua tiga ketoi pon boleh, jempot lah ke SG nanti mummy buatkan....TQ Roz

      Delete

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget