Big Thanks follow mummy

Sunday, 27 May 2012

MUFFIN BANANA CHOCOLATE CHIP MUMSIE

Mummy suka nah dengan pisang, jempot jempot pisang, lempeng pisang, kek pisang , pengat pisang...... semua yang ade pisang mummy like lah.......hehehe, zaman dolu ni aje buah yang sonang di dapati. sebab orang dolu diami rumah kampong, landed house lah katakan, jadi mudah di dapati di kawasan rumah kite, now all dah terpaksa tinggal di rumah pangsa, flat even condo pon mane boleh tanam pokok pisang.......
boleh tanam pokok dalam pasu je......hehehe
Tu lah zaman dah merubah segala nye.....
eh mummy dah mula corner lain lak.....hehehe
this recepi experiment mummy for today......
Bahan bahan star sudah tentu lah:
5 biji pisang delmonthe [di lecek]

125gm butter
180 gula kacau hingga kembang
satelah butter kembang, masokan telor sebiji sebiji sebanyak 3 biji 
kacau hingga rata dan kembang
ayak 200gm self raising flour bersama 1/2 tsp double baking powder
tuang tepong sedikit sedikit, sambil di balik balikan mengunakan sudu kayu
campak 1/2 tsp vanilla powder
tabor coklat chip ikot suka
isi adonan 3/4 adonan ke dalam paper cup
ia menghasilkan lebeh kurang 25 biji muffin
Bakar di suhu 160 deg. saja mummy perlahan suhu nye supaye muffin ni
boleh naik dengan perlahan dan masak merata

Bila sudak kuning di pusing kan loyang pembakar supaya ia kuning sama rata

Wallah dah siap Banana Chocolate chip muffin mumsie
Mudah sekali cuba lah


BEEF PUPRIC FROM CHEF JALEE

Yesterday mummy see this on my cousin FB, mummy pon ape lagi usek usek nak the recipe, ape lagi my cousin give the recipe, mummy cuba sedap betoi, berbaloi mummy turun naik, 2 kali sebab tupa bahan...... hehehe sedap betoi lah, actually my cousin hubby yg masak....... sedap betoi lah. 
thanks Chef Jalee sedap your Beef Pupric
Bahan Bahan star: daging lah, di hiris tipis tipis

Bahan kisar Halos:
bawang merah
bawang puteh
beberapa biji cili padi mummy pakei lebeh kurang 20 btg
belacan sedikit

sayoran: kacang panjang di cuci, patah kan 1 inci.
cauliflower, baby corn. mushroom, carrot,
(in picture mummy lupa carrot, must add in ye)
air asam secukop rasa
bahan bahan perasa all 1 tbs:
sos oyster, sos tomato , sos cili, kicap manis ABC.

gula & garam secukop rasa
ketok serai dan beberapa helai daun limau.
cara memasak nye mudah saja:
panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi , campak daging ke dalam kuali 
masak hingga keluar air nye, campak kan serai dan daun lemau,
 tambah air asam sikit, tambah all the sos sesudu sesudu hingga all in
tabor garam & gula, masak hingga agak kering sikit baru di masokan sayuran
di balik balikan gaul rata

Wallah dah siap Beef Pupric Chef Jalee..... sedap
All my kids like it, belom siap bau nye dah panggil pangil sedap betoi......(:

ROTI GULONG MUMSIE

My son working malam this night, so mummy bawakan bekal this for him ..... senang je
Bahan bahan nye:
beberapa keping roti, potong keliling
beberapa batang hot dog 
telor lada sulah dan secukop garam di kocok

Cara membuatnye: senang saja,
 ambil roti letak hotdog diatasnya, dan gulong
ambil telor, tabor garam sikit dan lada sulah sedikit, kacau rata
celop roti gulong kedalam telor, dan goreng roti hingga kuning angkat

Wallah dah siap roti gulong mumsie hehehe
so sonang cuba lah.......(:

Saturday, 26 May 2012

HOT & SPICY BEEF SWEET SOUR MUMSIE

This mummy masak tak di rancang......... macam accident gitu. pada asal nye nak masak curry.......dah add curry powder ni........ tapi tangan gatal masokan cili kisar inside..... then  tuang sebotol tomato ketcup tulah jadi hot dari cili kisar, Spicy dari curry powder, sour dari tomato ketcup, mummy suka sesangat dengan daun ketumbar. so di campak juga lah kedalam......akar dan daun ketumbar.......kicap manis ABC pon mummy picit kan ke dalam...... suka pula melihat my family mamam sedap kok..... habis sekuali.....(:
Wallah siap dah Hot Spicy Beef Sweet Sour Mumsie
cuba lah sonang betoi.....(:

CURRY AYAM BLACK PEPPER ...... MUMSIE

UP LOAD GAMBOR DOLU NANTI ADE MASA MUMMY UPDATE THIS RECIPE YE
THANKS
this mummy masak by accident.......hehehe, nak masak ape, ta pernah rancang, ape je yang mummy nampak didalam peti sejok, mummy capai teros keluarkan
 this time mummy capai ayam, pakai kan bedak.....hehehe
tepong beras, cili powder, kunyit powder, garam,bawang puteh kisar, sedikit rempak kari
dilomorkan pada ayam, goreng dalam minyak yang banyak, bila berkulit angkat, tos di atas kitchen towel
kentang dikupas kulit, potong wedges, garam kunyitkan goreng.
bahan asas, bawang puteh, bawang merah n cili kisar 
yang telah mummy siapkan dahulu, 
 panaskan kuali tuang sedikit minyak,
tumis bawang puteh, wangi campak kan 2tbs bawang merah,cili kisar 2tbs, rempak kari 1 tbs, tumis hingga pecah minyak. renjis lada hitam kasar kacau rata, tambah garam dan gula secukop rasa.
tuang ayam ke dalam kuali. tuang 2tbs tomato kitchup, kacau rata, add in kichap ABC 1tsp kacau 
rata. akhir sekali campor tomato dan tabor sepokok daun ketumbar yang telah di hiris. bawang goreng dan kentang goreng tadi gaul rata. masakan ini di masak agak kering sikit.sapai rempak menyelaputi ayam baru diangkat

Wallah dah siap Curry Ayam Black pepper
Sunggoh mudah dan yummy ....hehehe
cuba lah.......(:

KRENGSENGAN MUMSIE....HEHEHE(:

Bila masak lauk ini, teringat pada my belove nyai temah, my belove Nek Timah my granny....... all datang dari tanah Jawa daerah Bayungmas soooooo tak lepas dari masak campak campak......dari mummy kecil suka nah kepo lihat nyai, or my Nek timah even if my granny alway ajak mummy bercuti kat rumah my belove Bibik Jamilah, semasa cuti sekolah , Rumah bibik @ Jalan Renjong  dalam compound Mental Hospital, walaupon tiada bas masok ke dalam menuju ke rumah bibik, kite kena jalan jauh  jika hendak ke rumah my bibik, kite all call bibik slamat..... why we call slamat.... maybe one of her beluve anak name slamat. maybe.......(: my bibik ni  ade macam cottage industry...... she make opak kat rumah, but she a very good cook, dia masak all sedap sedap , one of her special dish ni lah, if mummy ask masak ape bik....? she say kreseng aje....... ape makna nye ta sempat nak tanye.....bibik kalau masak all bahan bahan di hiris kasar kasar, macam di takek takek je.... but sedap nye..... minta ampon hehehe
Bahan bahan nye
 bawang puteh dan merah di hiris
cili merah dan hijau hiris
suun di rendam kembang tos
2 tbs cili kisar sbb mummy suka pedas dan warna nye merah
tahu potong dadu goreng membal, kentang goreng.
sayor kacang panjang hiris panjang dan pasak carrot memanjang
mummy gunakan udang hidop kupas cuci tos
ikan bilis dan udang geragau kering,
minyak untok menumis
Cara memasak:
tumis bahan hiris wangi add in cili kisar masak hingga pecah minyak, add in udang hidop
kacau rata, campak ikan bilis dan udang geragau kacau rata, add in garam n gula secukop rasa,
campak kan tahu dan suun tuang sikit air, kacau rata bila dah mendidih  campakan semua sayoran kacau rata. masak agak kering sikit angkat

Wallah dah siap Krengsengan mumsie
sunggoh mudah..... cube lah masakan orang lama.....(:

Tuesday, 22 May 2012

BANANA SNOW BALL

Mummy give nama glamour..... hehehe Banana snow ball.... jempot jempot biasa je..... nak lotak kosong cam botak je my gambau....... so dapat idea tabor kan gula powder..... sedap lak rasa nye.......

Bahan bahan nya: pisang buang kulit 
isi pisang dalam bowl, tambah gula , telor sebiji, lecek hingga halos sikit je,
add in secubit garam, gaul rata, add in tepong self raising, tuang air sedikit sedikit kacau rata.
jempot n goring deep fry balik balikan kuning angkat, tos di kitchen paper bila dah kering
ator di piring n ayak sugar powder on top of the jempot jempot.

Wallah  dah siap Banana Snow ball rasa cam donnat banana
sedap........ hehehe masak sendiri puji sendiri.......(:
cuba lah mudah n ekonomi  lagi....(:

OMELET MUMSIE....HEHEHE

Mummy suka sangat dengan telor, ape ape je masakan must ade telor....hehehe, ri ni mummy masak telor lagi...saja mummy pakei nama omputeh...... omelet ...... orang kita say telor dadar......
mummy tangkap glamour je..... 
sampai nak namakan masakan dia pon mesti yang  cam sedap di sebot je...... hehehe

ini lah Omelet Mumsie
Bahan bahan nye: amat mudah
Star item : telor ayam lah........
Bahan bahan di hiris:
cili merah
cili hijau
4 tangkai daun sop,
bawang besar potong dadu
garam secukop rasa
Satukan all bahan hiris, pecahkan telor kacaurata
sedikit minyak

Cara membuatnye:
fry pan di sapu sikit minyak.  tuang adonan telor kedalam pan
api sederhana saja, bila kuning terbalikan, masak hingga kuning angkat

Wallah dah siap Omelet Mumsie
soooo senang... cuba lah.....(:

MAJLIS.... ANA, KEPONAKAN HUBBY

Album kenangan menghadiri majlis....... this week hadiri majlis kawin dari anak sedara sabelah Hubby so all the face sama je the only lain mummy lah...... 

Lihat all muka sama se cetak...... hehehe only mummy lain cikit...... all anak Pak Awang, Mummy anak Wak Doll
Dudok mummy, Kak Asiah, Kak Mina, Abg Mud n yg berdiri tu my Hero lah ....(:

this picture 2010 semasa menghadiri mails kak amah abg husin
sompat kite snap gambau kek dia......yum yum
mummy n my beluv sister mama mida n my beluv niece a jempotan oak amah bang Husin @ Simei....


MY DAY........HEHEHE

"SELAMAT ULANG TAHUN IBU mama doa kan panjang umur murah rezki semoga ALLAH beri kesehatan yg baik inshak ALLAH apa yg IBU doa dan apa yg IBU cita cita kan semoga di Kabul kan ALLAH Amin Amin Amin mama love u ALLAH love U2"
the msg above petikan do a dari my beluv sister, Mama Mida, actually after me get married N have kids, my family call me Ibu........ but after me work @ CGH n get a lot of friend Non Singaporean , mummy ask them to call me mummy, cause me the only old anty, then so my blog pon tukar jadi mummy......hehehe....(:

This is the gift from my son, mummy bising kat dia don't buy for me anything just DOA kan yang mummy harapkan dari my kids n family.....
 but like it so much
this my second collection of BABY G , hehehe TQ son me like your gift so much


2day saturday 26 May 2012 mummy work halfday that why can gi kai kai @ Geylang......... dah lama tak mampir ke Geylang Serai this my favorite hot spot tau........hehehe  mato terpandang this broach butang so mummy teros fall in love ..... hehehe , ta ape jatoh hati kat benda alah ni, daddy ta boleh marah ye......(: mummy teros beli lah...... if ade butang yang lagi  besar lagi mummy suka......

Early bday & anniversary  give......hehehe my girl Cher , give this....... bday give she say...... Thanks Cher ..... mummy luv your give...... thanks so much


She know that her mum luv chocolate sooo much.....hehehe

Sunday, 20 May 2012

CHEESE STICK TKSS OLS SCHOOL


This recipe old school 1976 while still studying at Telok Kurau Secondary School. Home Econ chegu teaching a lesson this recipe is a must fort our family 
After Mummy got married, my sister n my Mama Mida & sister in laws also make this recipe even though this recipe very simple  but we all  like it .....
Bahan bahan nye:
1 block butter ( 250 gm cheese kraft)
125gm butter
50gm plain flour
a bit cool water*

flour, butter and cheese i add in together  use rubbing method 
last add a little bit cool in the water until can form a dough
rolled and cut into sticks like  matches arrange on the tray , cook until yellow


Wallah'm ready Cheese straws old school
Although total easy ..... try is .... (:
********************************************************************************
VERSI BAHASA MELAYU
Ini recipe old school 1976 semasa mummy maseh menuntut di Telok Kurau Secondary School. chegu yang mengajar Home Econ yang ajar ni recipe dari Raya dolu till now this Recipe wajib bagi mummy sefamily. 
After dah berumah tangga Mummy, My sister mama mida n my both  sister in laws pon buat this recipe........walau pun rasa cam biasa je but we like it.....
Bahan bahanye:
1 block cheese
125 gm butter
500gm tepong
a bit cool water
cara membuat nye:
tepong, butter dan cheese di satukan dengan rubbing method mengunakan hujung jari 
last add in air sejok sedikit sedikit hingga iya bole di kepal
canai dan potong saperti lidi manchis ator di loyang bakar, masak hingga kekuningan
Wallah dah siap Cheese straw old school 
Sunggoh mudah..... cuba lah....(:

Saturday, 19 May 2012

PASTA MEATBALL N MARINARA SOS

This lebehan my meat ball sos mummy buat modified sikit soooo jadi lah pasta meatball with marinara sos: Big Thanks to chef Joha mummy copy sos dari gallery Chef, thanks chef.
so sedap......sendiri masok bakol sendiri angkot.....hehehe
later mummy up date the recipe ye...... cuci mato dolu.....hehehe!!!!


Bahan bahan untok sosnye:
tomato paste 1 tin medium
1 bottle sos tomato
2 tomato 
1 bawang besar
4 biji bawang puteh
20 gm gajos tumbok
3 to 4 akar ketumbar ikot suka
recipe asal chef bahan nye chef potong dadu the bawang besar
dan tomato di hiris
[ mummy nak kuah nye nampak smooth. so mummy blender all the item]
3 sudu minyak zaiton untok menumis
paprica, buah pala , Daun Bay
[at my kitchen jarang gunakan paprika, so mummy tukar 
kepada cili kisar 2tbs, mohon maaf chef mummy modified your recipe]
cara memasak nye:
pijarkan minyak zaiton 3tbs, satelah panas add in all bahan kisar tadi
kacau wangi add in garam dan gula secukop rasa, add in 2 dollar daging kisar, campak paprika, buah pala dan daun bay, masak hingga wangi , mummy tabor rosemary sikit sbb at home ade benda ala ni.....hehehe

hidangkan pasta yang telah masak dahulu angkat dan titiskan minyak zaiton sedikit supaya ia tak melekit dan hidangkan bersama sos marinara tadi 
(cara bagai mana membuat meatball, sama dengan Moroccon Meatball N Marinara Sos) dan di tabor cheese diatas nye.

Wallah dah siap my  Pasta Moroccon Meatball with Marinara sos
sedap cam rase Meditteranean gitu
Big Thanks to Chef Joha yang empunya recipe
Bon Appetic hehehe pinjam chef nye line.....hehehe
my kids ketawa at me when i say Bon Appetic.....hehehe
sebotan me very funny maybe......Thanks Chef Joe...(:
Mummy like like like yr gallery. will try other recipe fm yr gallery
thanks for adding me as yr friend dapat lah mummy mencuba recipe baru yang macam exotic gitu bagi mummy yg if memasak asal bole je ni......(:
thanks you again

MOROCCON MEAT BALL N MARINARA SOS

Recepi ini menarek perhatian mummy, dari saorang sahabat FB saorang Chef, so mummy tag dan cuba.... sooo sedap ta leh cakap. trima kaseh so big big pada yang empunye recepi: Chef Joha.
 mummy minta maaf ber bakol bakol .....hehehe kerna buat cikit ubah suai, sebab ade bahan yang mummy so jarang jarang n ta pernah gunakan in my kitchen Sooooo nak beli takot pakei sekali je.... so mummy ade modified cikit...... minta ampon chef....hehehe(:
Bahan Bahannye: later mummy up date ye nak berkemas dolu my kitchen ye......hehehe
Bahan bahan untok di kepal bulat dengan daging ialah:
daging cincang 500gm
1 dolar daun pudina
1 dolar daun ketumbar
buah pala , jintan halos, ketumbar dan lada sulah di tumbok halos
garam secukop rasa dan minyak zaiton
semua bahan bahan tadi termasok sedikit minyak zaiton di satukan dan di kepal bulat bulat dan goreng deep fry method. dah kenuningan angkat tos.


Bahan bahan untok sosnye:
tomato paste 1 tin medium
2 tomato 
1 bawang besar
4 biji bawang puteh
20 gm gajos tumbok
3 to 4 akar ketumbar ikot suka
recipe asal chef bahan nye chef potong dadu the bawang besar
dan tomato di hiris
[ mummy nak kuah nye nampak smooth. so mummy blender all the item]
3 sudu minyak zaiton untok menumis
paprica, buah pala , Daun Bay
[at my kitchen jarang gunakan paprika, so mummy tukar 
kepada cili kisar 2tbs, mohon maaf chef mummy modified your recipe]
cara memasak nye:
pijarkan minyak zaiton 3tbs, satelah panas add in all bahan kisar tadi
kacau wangi add in gram dan gula secukop rasa, campak paprika, buah pala dan daun bay, masak hingga wangi , mummy tabor rosemary sikit sbb at home ade benda ala ni.....hehehe


hidangkan meat ball bersama sos tadi.


Wallah dah siap my Moroccon Meatball with Marinara sos
sedap cam rase Meditteranean gitu
Big Thanks to Chef Joha yang empunya recipe
Bon Appetic hehehe pinjam chef nye line.....hehehe
my kids ketawa at me when i say Bon Appetic.....hehehe
sebotan me very funny maybe......Thanks Chef Joe...(:
Mummy like like like yr gallery. will try other recipe fm yr gallery
thanks for adding me as yr friend dapat lah mummy mencuba recipe baru yang macam exotic gitu bagi mummy yg if memasak asal bole je ni......(:
thanks you again

JEMPOT JEMPOT IKAN BILIS MUMSIE

Teringin nak makan jempot jempot ikan bilis, nak beli ta ade yang menjual. 
so mummy pon buat lah soo senang je ........(:
Bahan Star: Ikan Bilis yang dah di siang (buang kepala n perotnye)

Bahan bahan yg perlu ade:
4 cup tepong gandom
1 tsp baking powder
se biji telor
air dan garam secukop nye.

Bahan bahan hiris halos:
2 biji bawang besar
se pokok daun sop
chili merah dan hijau buang biji hiris halos

Cara membuatnya:
Masokan bahan hiris all dalam mangkok pengadon add in ikan bilis, campak garam cikit,
add in telor sebiji kacau rata add in air secukop nye add in tepong, kacau rata
tengekan kuali di atas dapor, tuang minyak dalam kuali, hidopkan api 
bila minyak panas sendok sesudu sesudu adonan kedalam kuali, goreng deep fry method,
hingga jempot jempot kuning cikit balik kan..... bila the other side dah kuning cikit angkat.
hidangkan bersama chilli sos

Wallah dah siap jempot jempot Ikan Bilis mumsie
soooo senang.... cuba lah...(:

MY NEEDLE WORK

Mummy dah boring pakai skirt or maxi untok ke tempat kerja so fikir nye fikir , tercipta lah this baju mummy jahit tanpa lengan. so mummy padankan top luar mummy jahit sediri bercorak, actually mummy suka pada warna plain top slendang also plain kosong no bunga ni lah dalam sejarah hidop mummy dah masok 50sen tukar selera pakai baju bunga bunga dan bercorak corak.....hehehe
hanya slendang maseh plain blom boleh yg ber bunga ...... maseh plain lagi lom nak tukar selera.....(:

















Mummy padankan sa tiap top dengan Tshirt dalam nya jika warna top luar banyak warna hitam misalnye, top dalam mummy padankan dengan warna gelap ya itu hitam, jika top luar saperti diatas banyak hijau..... mummy padankan top dalam hijau dan di padankan Dengan celana panjang yang lurus saperti Punjabi pants yang lurus dan kecil potongan seluar nye, now mummy gunakan legging pant dari UNIQ shop @ Tampines One


Wallah jahitlah baju sendiri so..... ape yang kite pakai khas untok kite sorang aje, dapat jimat lagi dan bergaya dalam masa yang same.... hehehe cuba lah(:


BEEHOON GORENG MUMSIE

Hari ini ade terlebeh rajin so, mummy masak BeeHoon goreng je.......hehehe. ni masak nak cepat ape yang ade mummy masak janji my Kids suka makan......
Bahan bahan nye:
Bee hoon 1 peket rendam dalam air
bawang puteh 1tbs
lada hitam kasar
lada puteh serbok

sayoran:
taugeh or kobis
pasak kasar carrot
sawi  cuci potong

rencahnye: can use udang hidop, fish ball, 
or hot dog hiris bujor jika suka

Bahan taboran:
Daun sop, bawang goreng n cili jerok
 Cara memasak: 
tengek kuali diatas dapor, api sederhana, tuang minyak sikit, 
add in bawang puteh
kacau rata, wangi add in lada serbok kacau rata, wangi add in rencah, gaul rata add in mee gaul rata add in garam gaul rata. 
 if  to dry add in air sedikit, last add in all sayoran gaul rata
 lebeh kurang 3 to 4 minit padam api, Hidang bersama cili jerok n taburan bawang goreng dan daun sop yang telah di hiris tadi

Wallah dah siap Bee Hoon goreng mumsie
sungoh mudah cuba lah....(:

Friday, 18 May 2012

AYAM MASAK RED MUMSIE....HEHEHE

semalam mummy masak , ta sempat nak up load so hari ni ade masa mummy update gambau je....ye nanti jap nak gi wedding.... so after that mummy add in recipe OK... cuci mato dolu.....hehehe.......(:
Bahan bahan nye: 
Ayam se ekor, buang kulit, mummy suka potong kecil, mudah untok beri anak anak kecil makan
 n look cute, cuci tos, add in bawang puteh sikit, kunyit sikit, tepong beras sikit, garam sikit. gaul rata.
goreng deep fry method, goring membal, dah ber kulit sikit angkat.

bahan bahan kisar:
cili kisar 3tbs
bawang puteh 1tbs
bawang merah 2tbs
3 atau 4 tangkai akar ketumbar
jintan halos 1/2 tsp
garam & gula sacukop rasa

Bahan tabor: kacang pea, bawang goreng, mummy suka nah dengan daun ketumbar
hiris tabor jugak lah.
sebotol tomato kitcup
cara memasak nye: sonang je
tuang minyak ke dalam kuali, tengek kan kuali diatas api yang sederhana panas nya
tumis bahan kisar hingga wangi n pecah minyak
add in ayam, tuang tomato sos, add in garam dan gula secukop rasa,
masak hingga pekat sikit, last add in bahan tabor.

Wallah dah siap Ayam Masak Red mumsie....... hehehe
so mudah...... cuba lah......

Thursday, 17 May 2012

SOTO MUMSIE


Sering di bulan Ramadhan mummy hidang kan beraneka mee, mummy masak lebeh  untok keluarga & di beri pada jiran jiran, bertukar juadah untok berbuka

Friday, 11 May 2012

MEE GORENG MUMSIE

If mummy ade date dgn kawan kawan, ni lah hidangan yg akan mummy masak copat n sonang, mee goreng......masak sekuali gorengkan lah nugget ke chicken goreng ke..... dah siap the kids dah leh makan.... they all makan rengan rengan gini yang they all suka ... so sonang lah mummy......(:

Mummy saja tayang gambau botol kicap  ni, berkenalan with this kicap semasa menunaikan fardu haji 1998, semasa disana banyak mengunakan kicap ni. mummy pon jatoh hati...... sedap add in masakan.(:

 Mee Goreng mumsie ni paling mudah:
Bahan bahanye:
500gm mee kuning or puteh pon boleh ikot suka if nak campor pon boleh mummy tak cerewet
bahan bahan basic:
1tbs bawang puteh kisar
2 tbs bawang merah kisar
3tbs cili merah kisar
udang kering 1tbs kisar
bahan sampingan:
Fish cake, fish ball, hotdog jika suka di potong
sayuran:
boleh pakei kangkong mummy suka sangat dengan sayor kangkong if tak suka 
can use sayor sawi cuci potong
hidupkan api:
tengek kuali dia atas, add in kuali abit minyak masak, add in bawang puteh, add in bawang merah wangi add in cili kisar kacau hingga pecah minyak, add in udang kering kisar masak hinnga wangi, add in garam secukop rasa.  add in bahan sampingan kacau rata, add in mee kacau lagi rata add in sayoran akhir sekali add in kicap manis ABC, kacau lebeh kurang mati kan api
hidang bersama scramble egg jika suka tabor bawang goreng n daun sop bawang                              
Wallah dah siap mee goreng mumsie
mudah kan slamat mencuba

KUEH BAKAR JAGONG MUMSIE

Ini kueh orang lama, my mum nye recipe....... kalau dolu bakar this kueh satu kampong bau nye travel..... so tak leh buat sikit must buat lebeh lebeh sikit....... kita beri jiran jiran..... jiran pon bukan orang lain, zaman kampong dolu sedara mara tinggal sebelah pintu je...... hehehe begitu juga dengan mak n kakak nya Wak Ru tinggal sebelah saja...... dah kate adik beradik , memang rapat even kita anak anak nye pon dah saperti adek beradek....... kalau waktu makan, kite makan sama sama diatas ambin di bawah pokok cermai ......hai tak leh lupa ...... kenangan manis semase tinggal bersama sedara cousin mummy dolu.....now mane lagi ade kampong all tinggal di rumah Flat, even anak anak kite all dah tak semesra macam kita dolu...... if jalan raya pon hanya raya pertama je follow , pastu ade je..... hal they all terpasa lah mummy n B je yg beraya berdua..... balik cam pengantin tua......hehehe

Ni dah ter keluar ring ni...... hehehe

Kueh Bakar Jagong Mumsie:
Bahan bahan nye:
Tepong gandom 1 1/2 bowl
gula 3/4 bowl
santan 2 bowl
telor 8 biji
1 tin creamy corn
secubit garam
pandan paste 1tsp

cara membuatnya:
Panaskan oven dahulu, isi acuan yg telah bersapu minyak kedalam oven

Pecah kan telor ke dalam bowl pembacuh kueh,add in gula kacau rata
add in cikit garam kacau lagi, add in tepong kacau rata, add in santan  garam kacau lagi,
isi dalam blander, kisar supaya adonan tak ber biji biji, then add in creamy corn se tin n pandan paste
kacau rata, tuang secawan adonan dalam acuan bakar di api 180 darjah, bakar selama 20 to 25 minit
bila agak kekuningan cikit angkat

ni lah acuan, orang dolu say acuan pecah lapan, maybe  ade 8 biku nye. mummy beli di Chouket market semasa honeymoon ke KL, orang jalan jln beli kain ke baju ke, ni mummy beli acuan lah loyang lah, terap kueh lah, ade satu calong roti kirai unik mummy beli semasa tour cameron highiland,...... just get married B tersengeh if mummy pegang loyang layan kan juga..... but now he say at SG ta ade jual loyang ke.......or bila u ade time nak buat kueh........... !!!!!!(:
Wallah dah siap Kueh Bakar Jagong Mumsie
sooo senang cuba lah.......

Thursday, 10 May 2012

SOTONG KARI

Ni pagi mummy terlupa keluarkan bahan dari peti ice...... so kalang kabot sikit..... but must act fast..... jap lagi nak gi work...... so grab aje ape yg ade kat peti sejok....... nampak sotong.... bring out n rendam dalam air sambil berkemas my dapor...... sediakan bahan yg hendak di gunakan untok memasak. 
bring out bahan basic: ya itu bawang puteh kisar & bawang merah kisar.

my Star ingredient pon dah cair cikit so siang & cuci the sotong

panaskan kuali, add in sedikit minyak, add in bawang puteh 1tbs, tumis hingga wangi add in bawang merah 2tbs wangi add in rempah kari 3 tbs, campak sebatang serai yg telah di ketok,  add in sikit air kacau hingga pecah minyak, add in sotong kacau add gram secukop rasa, last add in hirisan cili merah n hijau jika suka
jangan masak terlalu lama takot sotong nye menjadi too kenyal like a rubber....
bila kuah nye agak pekat sikit mati kan api

Wallah dah siap Sotong Kari....... dah lama tak masak
alhamdulilah habis lah my kids N B mamam
cuba lah sunggoh mudah.....(:

Wednesday, 9 May 2012

CORN & SPINACH SOUP

Mummy suka sangat dengan cik Jagong, masa baru berumah tangga dolu, hari hari if hubby call ask nak makan ape....... jagong rebos lah yang mummy pinta.....hehehe. Till now mummy maseh suka jagong.... ini dapat idea dari my vegetarian Cook semasa mummy work under Budish Association dolu..... Salah satu hidangan yang selalu Pau Eng masak, ni lah dia ...... Jagong campor Bayam di jadikan Sop.....

Bahan bahanye:
 mudah saja
jagong 2 batang, di buang kulit cuci dan potong ikot suka
bayam seikat cuci siang 
lada hidop merah di hiris
se biji bawang besar & 3 biji bawang puteh di tumbok
ikan bilis sedikit

di periok isi air add in bawang tumbok, bilis & lada hiris 
masak hingga mendidih add in jagong lepas lima minit 
add garam add in bayam kacau 
tutup periok
tutop api

Wallah dah siap Jagong & Bayam masak Sop
mudah sekali..... selamat mencuba.....(:

Tuesday, 8 May 2012

CSSD Crew _CGH.com

Mummy apply work at Changi General Hospital 2005 lebeh kurang setahun baru they all call cari mummy, dah bekerja @ Metta Rehab Center for Elderly, jawatan pon dah naik like rocket, but ingin sangat bekerja at Big organization and in Big Hospital lah Famous lah...... 
ku resign n joint Changi General Hospital 1 October 2006
After working nearly 5 year , this the first time mummy dapat Gold award thanks allah sukran sukran
we received the award beramai ramai gi tu......hehehe but fun this all nursing staff only me supports staff, EN Prajitha from India n my Philiphino buddy Staff Nurse Rhoda, Staff Nurse Sherly, HCA Jerry n My little OTT Nino Hamto yg pinky tu mummy....hehehe
sompat my staff nurse snap this.......hehehe thanks
with our cert & gold Pin .......hehehe
all dah ok but the blue shirt tu spoil our picture lah
 ngok lah baju dia tak tuck in betoi betoi lah, gold receipient lagi...... ish ish ish.....
Team building 2011 my Boss yang jadi organizer ...... cute n fun..... in the picture
Esther Yah, Sherryl, mummy, jenny & Josie......
 EN from all part of India, Praj, Soumya,  Anu mummy &  Jilu Team Building 2011
Team Building 2011

Raising Fund for the needy patient 2012 mummy  & Angie, alhamdulilah dapat 3dotdotdot lebeh sukran sukran alhamdulilah


Ni dinamakan mentel ...... Hehehe ya Allah yatuhan ku kau lindongi la hamba mu 
yg menjeng ni....mudah mudahan meet cik H2 yg baik baik tak kacau kite kite kite Amin
kite join Youth Union member gi hunting for the hantu......hehehe
at 10pm Lavendar MRT...... all very young, only mummy je yang paling old......hehehe
betoi betoi merengek kat my union leader that the H2 takot me..... nak gi nak gi
She tak kuasa , give me green light.......yahoooo suke betoi

hehehe the whole night tak tido round the whole SG cari H2....... sampai ke kubor china pukol 2pagi U, sabelom turun bas macam macam mummy baca al ma alum nak gi tompat koras.......
alhamdulilah success .......complete our mission......walau pon tak tido mummy like like like.....

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget