Big Thanks follow mummy

Friday, 31 October 2014

REMPEYEK GAJUS !_!

This old school nya recipe....
Masa zaman tinggal kampung @ Jalan masjid kat kembangan dolu dolu
Jaman 70an .... Ku belajar this dari Jiran kampung sebelah
Kak Nuriah nama nya.... She a very nice lady
Tak lokek .... Mummy suka ask itu ini.... Bab masak masak aja
Sebab akak ni pakar masak n buat kueh....
Dah lama tak buat.
Yuk lihat bahan bahan nya:
1 pack tepung beras
1tbs tepung jagung
3 tbs ketumbar biji
1 or 2tbs jintan halus
5 biji bawang puteh
Udang kering sedikit
1 ts lada sulah biji
Kisar semua bahan tadi
Santan dari 1biji kelapa/ santan Kotak pon boleh
Garam se cukup rasa... 1 biji telor saja ok
Satu kan bahan di atas tadi hingga jadi adunan saperti Di bawah ni
Gajus sekilo Dan ikan bilis 
Panaskan kuali / minyak mesti banyak k
Tuang adunan ke dalam sedok isi gajus Dan ikan bilis
Bila minyak DAH cukup panas.... Tuang kan adunan tadi di kuali
Goreng dalam suhu kepanasan yg sederhana kerna gajus cepat masak
Nanti me cari picture Kuali Yg mummy gunakan   Utk gorengan ini ye
Sungguh mudah..? But lama nah berdiri dopan kuali....
Pada yg rajin  je lah boleh buat ni
Mummy ni lah sekali je buat... Tak tahan diri lama sangat...hehehe
Selamat mencuba.....

MAKAN MAKAN KAT M2M @CV

Dating with Datins n atuk TKSS
at CV.... 
sambil mtg sambil makan..... hehehe
Ni lah antara hidangan yg kita bedal
satay lupa pulak mummy nak shoot....
after that tompang solat magrib at bapak house
our ketua darjah lah katakan....
pastu kita sambung mtg.... hehehe
pak kalau ada mtg lagi....
mummy sokong je lah 100 persen.... hehehe
Ini lah tempat nya.... sila lah mampir
sedap sedap tau....
Trima kasih pada teman kami pak Asman
belanja kita all ye
makasih. Semuga di murahkan rejeki
di lindungi allah dengan kesihatan dan di rahmati
makasih pak...

Thursday, 30 October 2014

CSSD BBQ @PASIR RIS 2014

This year my dept organise BBQ @P Ris
it so happening..... 
next year BBQ again ya boss.... hehehe
picture top mummy with my girls
ccc all jambu jambu kan
 come let c.... more picture
top me again... hehehe with my son
Kris n eddie
Non stop selfie.... hehehe
c my anak anak... sama cam mummy dia
kaki posing... hehehe
Dah kata this my blog sooo
my picture je lah yang banyak...... hehehe
This mummy buat special for my dept BBQ
jelly my boss n my anak like.... 
Top is zebra cheese cake just try from youtube
green colour tu... kueh bakar jagung
sweet corn puding lah.....
Dari terang hingga ke gelap.... lihat
cantik kan pantai Pasir Ris

Ni lah yg kita panggang
mummy sorang aja muslim
so mummy sediakan my sambal BBQ sendiri lah
bawa lah dalam 1 mug sambal belacan
buat cair sedikit lebehkan lemau
tambah gula sikit n daun kesum
ingat nak pakai daun ketumbar...
tak jumpa so mummy letak daun kesum
tak sangka banyak yang minat
next year mummy buat lebeh ok

Ada lucky draw ......... hehehe

Wednesday, 29 October 2014

SAMBAL GORENG FISH CAKE!_!

2day mummy cook this sambal goreng fish cake
no coconut milk ok....
Bahan bahan yg di gunakan
fish cake potong goreng
tahu potong goreng
kacang panjang hiris
bahan tumis:
cili paste
bawang puteh
bawang merah
udang kering
sedikit belacan
all bahan tadi di kisar 
.
Tumis bahan giling garing 
masukan cili hidup hiris
kacaurata..masukan bahan goreng 
gaulrata masukan air asam sedikit
masukan sayur kacang panjang
gaul rata tambah garam dan gula
secukup rasa... tabur bawang goring

wallah dah siap ....
sambal goreng fish cake
cuba lah... sungguh mudah....:)D

Saturday, 25 October 2014

LITTLE LANANG GRADUATION !_!

My little lanang graduation
alhamdulillah tamat juga ......
bulan puasa pula dia mula training......
mummy lihat bila balik aja lepak... kepenatan
puasa jalan terus.....
ada juga teman teman nya di terminate ......
sukar juga training ni.......
mummy doakan semuga my lanang di lindungi allah selalu
selamat dalam menjalankan pekerjaan nya.....
ringkas aja majlis graduation nya
ni lah my little lanang...... 
hai dah mula kerja pun masih my little aboy lagi di mata mummy
luv u my dear....yg lagi 3 pon luv juga.... 
nanti kang kalau dia orang baca kang.....hehehe

sompat mummy nak selfie..... hehehe
ni salepas jamuan..... budak budak ni kejar all the instructor
dia orang campak nya owang tua tu all ke dalam air.......
dengan dia orang sekali lebur ke dalam kolam.....
foto terakhir with dia orang punya officer..... di dalam kolam
ni cari mangsa terakhir.......
lihat tu lah my lanang....dah bosar dah.....hehehe
basah kuyup... phone samsung note pon lebur dalam air
tak sempat di selamatkan dah kene tolak......
lihat papa tanda pon mummy shoot
tempat nya sungguh tenang dan nyaman.......
bangunan lama but terjaga rapi
nanti mummy upload more poto from my camera ok


Share It

There was an error in this gadget