Big Thanks follow mummy

Saturday, 18 April 2015

MY WALKMAN....!_!

Dah tak tau nak beli apa... sooooo
me buy for myself... hadiahkan diri sendiri lah
this walkman... MP3 . FM radio also have.....
can hear radio or music while I workout hehehe
bertambah semangat nak exercise gitu hehehe
pinky some more... :)D

Sunday, 12 April 2015

VIETNAM D4. 7APRIL 15 COME AGAIN

Chu Chi tunnel ..... day 4
Diatas tu bom peninggalan perang dulu
3tahun dulu bom ni di letak di dalam pondok.
di bahagian dalam... 
kini sudah didirikan dewan banyak juga 
perubahan nya....
Berbagai jenis machine gun... Ini I like.. Hehehe
Terowong menuju ChuChi Tunnel
Kini dewan taklimatnya berada underground
3tahun dahulu Dewan taklimatnya
diatas tanah... ni kali kita turun bawah tanah...
alhamdulillah nasib baik masih boleh
turun naik tangga....
Ni lah lubang yg di buat oleh
Pejuang dahulu.. cukup kecil
yang comel aja boleh masuk ke dalam
Ni pula Perangkap yang di buat..
sungguh bijak orang vietnam ni
lihat tanpa peralatan yg cangeh....
Ini kereta kebal peningalan askar amerika
masih terletak di tempat asal...
apa lagi ku panjat lagi... tepi saja...
suka mummy climbing /panjat panjat... hehehe
Ambil kesempatan ambil gambar bersama 
askar vietcom... hehehe
Ooi missy sempat panjat on top...hehehe
sempat paspispus lagi tu....

Sempat dia menengek on top of kreta tank tu...
Lihat bagaimana bijak nya tentera vietcom
buat senjata
We both corner here
Ada shooting range... ape lagi
mummy n daddy lopaskan geram
book 10 bullet only
daddy use 5 bullet
sound nya the best... hehehe
Mummy also want... hehehe
best ever use real bullet
machine gun .... 
ni buat terkonang semasa training dolu...:)
Missy tak Ikot mummy n daddy gi range
she relax one corner... hehehe
mummy n daddy dolu kan
owang home team...hehehe
Then corner here
see how easy to make kulit popia
Missy try to kisar the rice
ooi berat juga tu.....
Daddy dia pula cuba... hehehe
this the hole that they dig
Do you all know how they dig the hole
info yg mummy dapat dari my guide
lubang ni di gali mengunakan alat yg mudah aja
3 orang semuanya.. satu di bawah mengali
lagi satu angkut tanah bawa ke atas
yang diatas akan bawa tanah tu di buang
kedalam sungai atau ke dalam Kawah bom creater
jadi pihak musuh taakan tahu....
bijak kan tentera vietnam dolu....
Baju tentera sama saperti pakaian petani
sooo musuh takan kenal mereka...
di bawah tu selipar dari tayar ....
dolu mummy ada beli juga....
but tak pernah pakai ... hehehe
this time tangkap gambau aja lah.....
Dah penat merayap kita cuci tangan yuk
air keluar dari buluh tau
sooo sejuk sekali air nya....
Kita di jamu dengan hidangan
ubi rebus panas panas
yum yum...
ni lah hidangan mereka ketika perang dulu
Yuk masuk tunnel
missy mummy n daddy masuk tunnel
mummy n daddy ni kali ke 2 kita masuk
3 year ago this tunnel no light
but now they add light inside the tunnel
not soo bright but can see inside the tunnel
how it look like
last time mummy enter no light
very dark.. can hear the instruction 
from the guide Infront.. he say turn left
we all turn left... if say turn right right lah
if he say go straight.. we go straight 
mesti membongkok berjalan didalam tunnel ni
but sungguh puas hati lah....
pengalaman yg the best....
End of the tunnel look it bright a bit kan
mummy rasa tunnel ni kali tangga nya a bit small
yg dulu tu besar sikit... ke mummy yg mok 
hehehe... mok mok pon mummy dah 2 kali
masuk tunnel tau... hehehe 
soo happy....
Sempat bergambau lagi with
the army... banyak sangat gambau
so tongang tebalik jadi gambau mummy
tepek asal boleh je... hehehe
Sabelom keluar sempat missy n daddy 
bet posing... mummy camera makcik Nya tau
Ada oleh oleh shop jom...
ke Chu chi tunnel
kalau sampai sini
it a must ... enter the tunnel
ok....

Friday, 10 April 2015

VIETNAM D3. 6APRIL 15 COME AGAIN

 
2day is our free and easy day
sooo... no tour guide follow us
From BenThann we walk to
vietnam orchard road.... hehehe
all the branded items found here
but It more expensive here...
sooo .... we all window shopping je...
cc n look look aja... hehehe
cc soo clean this place 
tong sampah pon difficult to see kan!!!
We corner here masjid Dong Du
if back backer nak cari makan murah
di belakang masjid ni ada saperti
canteen... jual local food yg halal
dan harga local....
sederet Sheraton Hotel.... masjid ini
banyak restaurant halal disini.....
sederet Dnyoyah Restaurant
and cross the road is Halal Saigon restaurant
Oleh kerna mummy n daddy pernah 
corner sini @ Halal Saigon restaurant
kita pernah merasa 
meegoreng nya soo sedap 
Soo kita corner again 
this time kita tapau aje
mee goreng n nasi goreng nya for our lunch
and our Dinner 
tapau again this time from
Serai Restaurant near BenThann aja....
Tak banyak gambau sbb dah penat
berjalan tawaf bandar....hehehe

kan mummy say ada nama Serai
di hadapan restaurant ni ada lagi
restaurant nama nya Halia
 both restaurant milik orang Malaysia
then sederent our Hotel ada 
restaurant Daun... 
pemiliknya orang melayu Singapura... 
jemput datang
ke Daun Restaurant...

Tuesday, 7 April 2015

VIETNAM D2. 5APRIL 15 COME AGAIN

Day 2 kita corner here
Mekong Delta
island hopping...yuk ikoti mummy 
ke Mekong River....
lalu pasar ni....
lama tak jumpa pasar sebegini
berbagai jualan ada dari sayuran
daging.. beranika...
yuk kita lihat pasar terbuka di pinggir jalan ni
Di jetty Mekong Delta. Menanti boat .....
sempat missy n daddy dia posing
this time mummy jadi camera makcik... hehehe
daddy n missy jadi model ku....
Alhamdulillah sebelom naik boat
kita posing lagi.....
Dalam boat pon sebuk nak bergambau
buat kenangan.....
Unicorn Island
ni kita di bawa ke tempat
menternak lebah madu dari bunga longan
longan sini.. juicy manis but tak cruncy
macam tempat kita....
but sedap juga... 
pohon on top tu....
pohon longan....
ada Royal jelly
dan berbagai barangan yg dibuat
dari madu.....
Mummy suruh missy posing
mummy juga masuk semangkuk ... hehehe
Ni missy with kawan baru nya
sooo big kan.....melilit kat tengkuk u ......
Tulah nama pulau tu agak nya
mummy faham Thai nya aje yang
lain sebiji pun tak faham....
this 2nd Island...
di atas tu buah kelapa laut
lihat... lainkan... macam nak petik
bawa balik.... hehehe
di sini kita di jamu ini....
lihat buah nya all segar dan manis
hanya nanas nya masam...
but the rest manis manis... yum yum
Missy jadi model ku... hehehe
ku suruh dia angkat tu... apa ye
nak sebut tak tau lah
bakul lah but rengan aja...
kalau tambah lagi buah buahan 
gerenti tak terangkat dia.... hehehe
Then kita di ajak naik sampan kecil
Takot juga ni....
but kalau sampan terbalik tak takot mana pun
sebab air sungai ni tak dalam mana pun
but air nya warna kopi susu
Pendayung sampan kita kedua duan nya
perempuan muda lak....
kasihan mummy lihat
bila sampai kita kasu tip SG money
dolu pon kita kasi but  in Dong...
Tiga bot semua.. dah sampai....
Corner here ada banyak kelapa kan
apa lagi they all buat
candy dari kelapa
ada berbagai perisa.....
peanut. Durian. Chocolate. Dan banyak lagi
bila testing masa masih lembut.. sedap
but kelmarin my 1st visit
dah beli banyak... tak termakan pon...
sabunya pon mummy beli banyak dolu
they say can hilangkan pigmentation
kat muka... ku ganyang lah
12 biji sabun ku beli...
tonyoh kat muka tak hilang juga....hehehe
this time semangat kuat
ku rasa aja tak beli pon...:)
Ni lunch kita...
kita bertiga... soo all 3pcs each lah tu
tu air daddy say why 1/2 mug aja... hehehe
sekali dia masukan Ice gajah dalam nya
dah jadi full .... hehehe
Nilah hidangan di pulau....
dah lapar ngup aja lah.....
tak rasa pedas langsung...
no sambal... ask for sambal
dia kasi kicap masin ngan cili hiris je...
disini ada di sediakan ruang shalat
cukup selesa... tak payah bawa telekung
ada di sediakan berseh n wangi lagi 
telekung nya... yuk
mereka cukup menjaga waktu ibadah kita..
tu yang bagusnya....
Perjalanan pulang semula ke Mekong Delta
kita di beri air kelapa....
We all dah full sooo
posing je lah ngan buah kelapa ni...
Sempat ask Mai our tour guide posing sama
then kita corner china town nya
ni budak muda suka.. shopping here...
Moto ada lah kenderaan utama disini
banyak sungguh dan digunakan
sebagai taxi.. bukan saja angkut orang
beranika barang turut di angkut sama
kadang kadang mummy lihat
 macam nak semput tu moto
Menuju ke Ben Than market 
di waktu malam... lihat
berlap lip cantik kan
macam nak raya gitu...

Share It

There was an error in this gadget